OraNoua.ro
Publicat în 20 martie 2013, 21:15 / 656 elite & idei

Traian Halalai: Putem răspunde în 10 zile la orice solicitare de garanţie pentru export – INTERVIU

Traian Halalai: Putem răspunde în 10 zile la orice solicitare de garanţie pentru export – INTERVIU

Preşedintele EximBank, Traian Halalai, a acordat un interviu AGERPRES, în care vorbeşte despre misiunea băncii, ca instituţie financiară cu un un profil unic pe piaţa bancară din România şi strategia de sprijinire a internaţionalizării companiilor româneşti.

AGERPRES: EximBank este singura bancă din România care operează pe un segment de piaţă specific, fără concurenţă, şi această situaţie ar putea părea că reprezintă un avantaj. Ce strategie nouă aţi implementat, după preluarea conducerii băncii sau aveţi în vedere, pe termen scurt şi mediu, pentru o adaptare cât mai bună a produselor băncii la necesităţile clienţilor, care sunt tot mai diversificate într-o economie care continuă să se globalizeze rapid ?
Traian Halalai: Înainte de a răspunde întrebării dumneavoastră, aş vrea să fac menţiunea că, în opinia noastră, unicitatea EximBank nu este dată de lipsa concurenţei, ci de modelul de business – model care nu prea există în Europa – care îmbină atribuţiile unei bănci comerciale cu activitatea în numele şi contul statului. Este un model de business care este supus constrângerilor, dar care oferă în acelaşi timp şi oportunităţi de dezvoltare. Astfel, inovarea şi creativitatea îşi au mai puţin locul pe segmentul de activitate în nume şi cont stat unde există constrângeri determinate de reglementările europene legate de ajutoarele de stat… Ceea ce putem face, şi lucrăm la asta, este să optimizăm fluxurile ca să putem răspunde rapid solicitărilor. Un prim pas a fost făcut prin simplificarea procedurii de acordare a garanţiilor astfel că astăzi putem răspunde unei cereri în 10 zile, faţă de mai mult de o lună cât dura înainte. Şi insist, vom continua să lucrăm în zona aceasta. Revenind la activitatea noastră de bancă comercială, aici într-adevăr putem şi încercăm să schimbăm ceva mai mult. şi nu mă refer neapărat la reinventarea portofoliului de produse. EximBank are o ofertă extraordinară pe care companiile au descoperit-o mai ales în această perioadă de criză, când activitatea de creditare s-a restrâns considerabil. De aceea, mi se pare important ca în perioada următoare să continuăm să interacţionăm cu mediul de afaceri pentru a creşte popularitatea produselor existente în portofoliu şi pentru a oferi soluţii financiare complexe fiecărui client (cunoscuta vânzare în sistem cross selling), concomitent cu extinderea ofertei şi dezvoltarea canalelor de vânzare. Avem în vedere inclusiv extinderea reţelei teritoriale şi foarte curând vom lua decizia finală pe locaţii, urmând apoi rapid să le şi deschidem. Cel mai probabil în prima fază ne vom concentra pe o mai bună acoperire a zonei de est a ţării.

AGERPRES: Economiile emergente şi cele în curs de dezvoltare oferă oportunităţi de business consistente de care exportatorii români ar putea profita, chiar şi în condiţiile existenţei unor riscuri importante. Ce instrumente noi poate oferi EximBank companiilor româneşti care au deja sau vor să facă noi investiţii pe pieţe apreciate ca instabile politic şi economic?
Traian Halalai: Exportatorii români au început să-şi mute progresiv atenţia de la partenerii ultimilor ani din UE către economiile emergente – cu potenţial, dar mai riscante – iar unul dintre obiectivele noastre este susţinerea acestor demersuri cu produse care pot minimiza consistent aceste riscuri. Avem în vedere o mutare a centrului de greutate de pe garanţiile de stat pe asigurarea creditelor de export şi asigurarea investiţiilor româneşti de capital în străinătate. Din punctul nostru de vedere, pachetul de asigurări este extraordinar pentru companiile care vor să iasă pe alte pieţe pentru că, atunci când lucrezi cu un partener de mult timp, nu este esenţial să ai asigurări. Vreau să export în India, dar nu-mi cunosc foarte bine partenerul de acolo, nu ştiu câtă încredere să am în el, pot aşadar să apelez la o asigurare. EximBank poate prelua riscurile companiei exportatoare, dar şi ale băncii finanţatoare. Banca are în portofoliu produse de asigurare similare cu cele ale marilor agenţii de export (ECA -Export Credit Agency), produse pe care le pot accesa atât societăţile comerciale exportatoare, cât şi de băncile comerciale pentru a structura facilităţi complete pentru clienţii lor. Consider că, în actualele condiţii globale de recesiune economică şi de lipsă de fonduri pentru susţinerea financiară a exporturilor şi a investiţiilor naţionale în străinătate, politica EximBank de acoperire a riscurilor asociate acestor tranzacţii internaţionale poate aduce un plus de valoare în susţinerea proiectelor care îşi propun să cucerească/recucerească noi pieţe.

AGERPRES: Care sunt, în prezent, destinaţiile de afaceri identificate de EximBank ca fiind de cel mai mare risc pentru investitorii români, comparativ cu perioada de dinaintea declanşării crizei economice?
Traian Halalai: Este clar că zonele cele mai riscante sunt cele de conflict, dar sunt puţine cazurile în care exportatorii români se încumetă să investească sau să deruleze tranzacţii direct cu parteneri din astfel de zone. În general, când ne referim la zone mai riscante avem în vedere statele nemembre UE şi OECD. Această clasificare funcţiona şi înainte de criză, numai că atunci companiile româneşti se concentrau pe partenerii tradiţionali din spaţiul european şi nu erau interesaţi de alte pieţe. Astăzi, putem vorbi, însă, despre parteneriatele încheiate cu companii care derulează operaţiuni în Brazilia, Senegal, Mexic sau spaţiul ex-sovietic, zone care nu prezentau un interes prea mare în urmă cu 5 ani să zicem.

AGERPRES: V-aţi referit, în mai multe rânduri, la dinamizarea activităţii EximBank, în direcţia susţinerii internaţionalizării cât mai multor companii româneşti. Vă rog, explicaţi-ne ce înseamnă acest concept pentru firmele româneşti?
Traian Halalai: Înainte de declanşarea crizei, multe dintre firmele româneşti şi-au extins activitatea în afara graniţelor, iar numărul celor care anunţau că au în plan această mişcare era în continuă creştere. După 2009, însă, s-a lăsat liniştea şi foarte puţine companii româneşti au reuşit să se menţină pe linia de plutire ‘externă’. Cred că din acest an este posibilă întoarcerea la planurile de internaţionalizare şi este important ca antreprenorii să ştie că statul român îi sprijină prin intermediul EximBank să facă acest pas. Firmele care vor să înfiinţeze filiale în străinătate, care vor să îşi dezvolte filiale existente sau doresc să achiziţioneze acţiuni/părţi sociale ale unei companii străine pot beneficia de garanţii de stat pentru creditele pe care le contractează pentru derularea acestor operaţiuni. Garanţia acoperă până la 80% din valoarea creditului contractat de la orice bancă comercială de pe piaţă. Dinamizarea activităţii noastre pe acest segment înseamnă de fapt indentificarea şi susţinerea cât mai multor proiecte de acest gen.

AGERPRES: Pentru 2013, EximBank ţinteşte o majorare a cotei de piaţă. Care credeţi că va fi efectul pe termen scurt al acestei strategii în profitabilitatea băncii?
Traian Halalai: Consider că suntem într-o perioadă în care putem juca un rol important în economie şi, ceea ce este poate mai important, avem şi potenţial. Ne-am propus să menţinem costurile jos, concomitent cu extinderea ofertei şi dezvoltarea canalelor de vânzare. Sperăm ca astfel să putem să ne lărgim baza de clienţi, lucru care ne va permite în final obţinerea unor rezultate pozitive, atât la nivelul cotei de piaţă, cât şi în ceea ce priveşte indicatorii financiari. Obiectivul nostru principal nu este majorarea marjei de profit, ci identificarea şi susţinerea cât mai multor proiecte ale firmelor româneşti. Desigur, asta nu înseamnă că nu ţintim profitul, dar există şi alte instrumente care – alături de o bună gestiune a resurselor – pot aduce un rezultat pozitiv.

AGERPRES: Care a fost valoarea ajutoarelor de minimus acordate prin intermediul EximBank în 2012 şi câte proiecte de afaceri cu bani europeni a sprijinit banca în ultimii doi ani ?
Traian Halalai: După cum bine ştiţi, declanşarea crizei financiare şi prelungirea efectelor acesteia au determinat o scădere a apetitului pentru risc din partea comunităţii de afaceri, astfel că interesul pentru accesarea produselor bancare de orice tip, inclusiv pentru cele cu componentă de ajutor de stat, s-a diminuat semnificativ în special pe segmentul IMM-urilor. În acest context, IMM-urile au accesat anul trecut finanţări cu dobândă subvenţionată în valoare de circa două milioane de lei. De mai mult succes s-a bucurat compensarea de dobândă (permite recuperarea a până la 50% din dobânda pe care firmele o plătesc la creditele de investiţii în lei contractate de la orice bancă comercială), peste 11 milioane de lei întorcându-se în conturile companiilor. Targetul este destul de restrâns şi pe acest segment pentru că măsura se aplică la creditele contractate în lei şi acestea nu au fost prima opţiune a consumatorilor de credite care au mers pe creditarea în valută. Cum semnalele de pe piaţă indică faptul că pentru bancheri creditarea în lei a devenit un subiect important, este posibil să asistăm la un interes în creştere şi pentru compensarea de dobândă pe care o acordă EximBank. În ceea ce priveşte fondurile europene, EximBank a contribuit la procesul de absorbţie a banilor europeni prin susţinerea, în ultimii doi ani, a unor proiecte în valoare de peste 150 de milioane de euro, pentru care clienţii băncii au beneficiat de o componentă nerambursabilă ce depăşeşte 70 milioane de euro.

AGERPRES: Cum a evoluat volumul garanţiilor şi asigurărilor acordate în 2012, comparativ cu 2011?
Traian Halalai: Datele preliminare indică, la acest moment, faptul că expunerea băncii pe segmentul garanţiilor şi al asigurărilor era, la finele anului trecut, cu aproape 50% mai mare faţă de nivelul înregistrat la 31 decembrie 2011, cu o dinamică mai accentuată pe segmentul de garanţii. Oricum, vorbim de date preliminare, vom reveni cu datele finale.

AGERPRES: Care au fost cele mai căutate produse de creditare şi cum vă aşteptaţi să evolueze segmentele de activitate ale EximBank în acest an?
Traian Halalai: Interesul companiiilor pentru produsele noastre de creditare este în continuă creştere – şi vă pot spune că numărul firmelor care au cerut informaţii despre creditele pe care le oferim a fost cu aproape 80% mai mare faţă de 2011 şi vorbim numai despre solicitările primite prin intermediul site-ului băncii. Cred că este un semnal important pentru economie faptul că cele mai multe solicitări au fost pentru creditele de investiţii, urmate de creditele pentru activitatea curentă. Iar tendinţa se menţine şi la începutul acestui an. Desigur că ne propunem să creştem pe toate componentele portofoliului, dar cred că garanţiile vor continua să rămână segmentul nostru vedetă, cu o evoluţie semnificativă, urmate de credite şi de asigurări. AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe