Adriana
Publicat în 27 noiembrie 2013, 13:03 / 146 elite & idei

Traian Halalai: EximBank România, catalizator pentru investițiile românești și chineze

Traian Halalai: EximBank România, catalizator pentru investițiile românești și chineze
+ Observator

EximBank România deține o poziție privilegiată în raport cu mediul de afaceri din România și cu principalele instituţii financiare chineze, lucru care îi permite să susțină atât demersurile firmelor locale pentru a-și asigura o prezență consistentă pe piața chineză, cât și stimularea investiţiilor companiilor chineze în România, a spus Traian Halalai, preşedintele EximBank, în cadrul Forumului Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est, care s-a desfăşurat la Bucureşti.
”În contextul în care exportatorii românii doresc să diversifice destinațiile de export, piața chineză reprezintă o alternativă, oferind oportunități extraordinare. Lucrurile au evoluat în direcția bună – în ultimii ani, exporturile României către China s-au dublat, dar deficitul comercial rămâne uriaș. Suntem convinși că având suportul EximBank, firmele românești pot reduce din acest deficit și, de asemenea, credem că paleta produselor ce pot fi livrate pe piața chineză ar putea excede aria celor agroalimentare, mergând către zonele de nișă cum ar fi înaltă tehnologie şi software”, a mai spus președintele EximBank România.
El a subliniat că garanțiile pe care statul român le pune la dispoziția companiilor prin intermediul EximBank reprezintă o resursă extraordinară pe care companiile locale ar trebui să o exploateze mai mult pentru a-și extinde prezența pe piețe netradiționale.

”Considerăm că este important ca oamenii de afaceri să rețină că, prin EximBank, statul român oferă instrumente pentru a susține atât internaționalizarea companiilor românești, dar și participarea lor la proiecte punctuale din afara ţării”, a accentuat Traian Halalai.

În ceea ce privește cooperarea cu instituțiile financiare chineze, EximBank România și-a arătat întreaga disponibilitate pentru implicarea în proiecte care să contribuie la stimularea investiţiilor companiilor chineze în România, mai ales în contextul programului financiar susţinut de autorităţile chineze pentru întărirea cooperării cu statele din Europa Centrală şi de Est, ce beneficiază de o alocaţie financiară de 10 miliarde USD.

”Cooperarea dintre instituțiile financiare din România și China reprezintă un pas de importanță majoră în dezvoltarea relațiilor economice bilaterale și, în acest context, analizăm împreună cu toate părţile guvernamentale implicate posibilitatea încheierii unui Acord de Cooperare Financiară cu China Exim Bank. Suntem deschişi să trecem pe acest nou nivel de cooperare mai ales că ambele instituții dispun de o gamă diversificată de produse şi servicii specifice de susţinere a exportului şi investiţiilor în străinătate, deplin armonizate cu bunele practici şi reglementările internaţionale”, a mai spus Halalai.

El a menționat că intensificarea schimburilor comerciale dintre România şi China din ultimii ani a determinat în mod firesc şi formalizarea relaţiilor de cooperare între principalele instituţii financiare cu capital de stat din cele două ţări, al căror mandat constă în susţinerea tranzacţiilor internaţionale şi a proiectelor prioritare pentru dezvoltarea economiilor naţionale.

Un prim pas l-a constituit semnarea în anul 2004 a unui acord-cadru de cooperare între Banca de Export-Import a României, EximBank România, şi Banca de Export-Import a Chinei, China Exim Bank. Odată cu semnarea acestui document, s-a deschis un canal transparent de comunicare în favoarea companiilor româneşti şi chineze care doresc să iniţieze relaţii de afaceri şi să le deruleze în condiţii de siguranţă şi predictibilitate.

De asemenea, pentru susţinerea cu succes a tranzacţiilor bilaterale, în acelaşi an 2004, EximBank România a stabilit un parteneriat cadru şi cu Agenţia de Asigurare a Exportului din China, China Export and Credit Insurance Corporation Sinosure, instituţie similară în domeniul asigurării creditelor de export şi a investiţiilor în străinătate.

Extinderea mandatului EximBank România şi în sfera susţinerii proiectelor prioritare ale economiei româneşti, îndeosebi a proiectelor prioritare din infrastructură, energie, dezvoltare regională, a condus la semnarea în 2007 a Acordului-cadru de cooperare între EximBank România şi China Development Bank. Acesta a reprezentat un pas important pentru identificarea de soluţii financiare complexe, adaptate specificului acestor proiecte derulate de regulă în parteneriat public-privat.

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/189261.html

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe