Matei Bogdan
Publicat în 14 octombrie 2020, 13:01 / 130 elite & idei

Sorin Cucerai: USR-Plus și democrația

Sorin Cucerai: USR-Plus și democrația

Problema USR-PLUS nu e lipsa meritocrației, ci lipsa democrației.

1. Nu poți exclude membri pe motiv de delict de opinie. Dacă așa ceva există în statut, statutul respectiv nu e unul al unui partid democratic. Iar dacă nu există în statut, abuzul e și mai antidemocratic.

2. Nu poți reduce democrația doar la dimensiunea electorală. Votul (rezultatul lui) nu justifică orice. Democrația are și o dimensiune deliberativă, cu mecanisme specifice prin care se încearcă negocierea unui numitor comun între puncte de vedere diferite dar legitime.

Grupul care conduce acum USR-Plus nu a dat niciodată dovadă că ar fi dornic de deliberări, de negocieri și de compromisuri. Dimpotrivă, a funcționat – și funcționează – exclusiv după principiul „ciocu’ mic, acum noi suntem la putere, dacă nu-ți convine te dăm afară”.

3. Nu e absolut nimic democratic în a preselecta delegații cu drept de vot și a le impune liste cu persoane care trebuie votate. În felul ăsta nu ai de fapt nicio dezbatere reală, iar pretinsa respectare a procedurilor democratice transformă totul într-o butaforie. Democrația e golită de sens, ca și dreptul de vot și cel de a fi ales.

4. Când tipurile de acțiune prezentate la (1)-(3) devin practică curentă, nu accidente izolate, USR-Plus devine, ca regim politic, o formă de autoritarism concurențial (competitive authoritarianism): organizația e condusă în stil autoritar, cu păstrarea unor aparențe democratice.There is no longer a level playing field – una dintre condițiile de bază ale competiției democratice. Regulile sunt concepute și aplicate în așa fel încât să avantajeze întotdeauna pe cel aflat la putere (individ sau grup).

Din punctul ăsta de vedere, nu e absolut nicio diferență între regimul aplicat de echipa Barna-Cioloș în USR-Plus și cel aplicat în Rusia de Putin sau în Turcia de Erdogan.

5. Și nu, nu e absolut deloc democratic să îți șantajezi electoratul cu argumente de genul „dacă nu ne votați pe noi, câștigă PSD”.

În realitate, lucrurile stau fix pe dos: PSD câștigă (dacă o face) pentru că voi, echipa Barna-Cioloș, vă pișați pe ea de democrație. Responsabilitatea, ca și vina, stă la voi, nu la alegători.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe