Matei Bogdan
Publicat în 24 iunie 2020, 18:43 / 344 elite & idei

Valentin Lazea: Avem o problemă – fondurile europene post-pandemie nu vin de-a gata!

Valentin Lazea: Avem o problemă – fondurile europene post-pandemie nu vin de-a gata!

Merită să zăbovim asupra declarațiilor lui Valentin Lazea, economist șef  al BNR, lansate în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul fiscal, la care au participat mai mulți economiști și care au fost preluate de Hotnews.ro.

Economistul șef a atras atenția că, până la 30 aprilie anul viitor, fiecare stat membru trebuie să prezinte Comisiei Europene un program de atragere a fondurilor europene în cadrul pachetului de 750 miliarde euro pentru revenirea din criza coronavirusului.

Acesta, spune Lazea, ar trebui să fie structurat pe trei direcții: digitalizare, ecologizare și reziliență, prin aceasta înțelegându-se asigurarea medicamentelor, echipamentelor și hranei necesare, fără a se apela la așa-numitele lanțuri lungi.

Ministerele sunt factori cheie în acest proces.

Este un aspect cunoscut, despre care am vorbit și în rubrica de față, dar Valentin Lazea și-a exprimat neîncrederea că autoritățile române vor avea anul acesta și anul viitor un asemenea program.

”Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății, autoritatea pentru informatizarea societății, ar trebui să înceapă să propună programe dar habar nu au. Nici nu o să aibă habar până la 30 aprilie, când va trebui să pună aceste lucruri pe masă”, a atras atenția economistul șef, în cadrul întâlnirii.

El a oferit exemplul țării vecine, Ungaria, care a emis niște green bonds (obligațiuni verzi) acum câteva săptămâni, dar s-a arătat neîncrezător că autoritățile române ar putea fi capabile să replice programul ungar.

Mulți spun că această criză poate fi o oportunitate pentru o schimbare economică și ecologică profundă, mai ales că se întrevăd investiții istorice din fonduri europene.

Problema este că România este prinsă într-un moment cum nu se poate mai prost. Urmează două rânduri de alegeri, două campanii electorale, care numai despre fonduri europene, reziliență și programe verzi nu vor fi.

Populismul se află deja pe culmi în discursul politic actual și nimeni nu este atât de naiv încât să creadă că se va da jos de acolo în următoarea perioadă.

Dacă pandemia va fi ținută sub control – ceea ce iarăși este problematic –  alegerile parlamentare se vor desfășura spre sfârșitul anului. Și nimeni nu poate garanta că anul 2020 se va încheia cu un nou guvern, sprijinit de o majoritate solidă. Este posibil ca negocierile să se prelungească și în prima parte a anului 2021, nu știm cât.

Apoi, după obiceiul pământului, primele luni de după învestirea unui nou guvern sunt cele ale instalării propriilor garnituri de oameni în funcții-cheie, deci deloc propice unor decizii de importanță capitală.

Să mai spunem că România are o lungă și nefericită tradiție în a prezenta la Bruxelles programe incomplete sau lipsite de viziune, care sunt respinse de Comisie, odată, sau mai multe ori, până să fie în sfârșit conforme.

Așa s-a întâmplat cu acreditarea unor instituții-cheie în procesul de absorbție sau chiar cu Acordurile de Parteneriat, care constituie cadrul general al acordării fondurilor într-un ciclu electoral.

Mesajul economistului-șef Valentin Lazea ar trebui să fie luat în serios de autorități, care ar trebui să pregătească de pe acum atragerea fondurilor de refacere post-criză.  Iar politicienii ar trebui să facă din aceasta principala temă de campanie electorală.

Însă șansele ca aceste lucruri să se întâmple rămân destul de mici, s-o recunoaștem.

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

PoliticSebastian Burduja: Pe 15 februarie românii vor marca în fiecare an Ziua Națională a Lecturii.

EconomieGruia Stoica: ”Ne concentrăm și pe finalizarea proiectului rezidențial din Pipera, pe un teren de 10.367 de metri pătrați”

ExternRobert Lupițu: Patrulaterul diplomatic Geneva-Bruxelles-Viena-Brest. Câteva adnotări despre securitatea europeană și a României

SocialBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

EvenimenteRemus Pricopie: “Dezechilibrul de gen afectează calitatea guvernării”

CulturaGeorge Maior: Între „Don’t Look Up” şi Francis Drake

EditorialAlina Bârgăoanu: „Fake news” nu înseamnă jurnalismClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe