OraNoua.ro
Publicat în 10 februarie 2016, 17:49 / 246 elite & idei

Valentin Lazea: PIB-ul este dopat, umflat de relaxări fiscale care nu vor fi sustenabile

Valentin Lazea: PIB-ul este dopat, umflat de relaxări fiscale care nu vor fi sustenabile

Valentin Lazea, economist-șef al Băncii Naționale a României (BNR), este de părere că PIB-ul României este ”dopat” de recentele măsur de relaxare fiscală, dar și că în câteva trimestre, creșterea economică va depăși potențialul, punct în care va interveni necesitatea restrângerii condițiilor fiscale și monetare.

”PIB-ul nostru potențial e 3%, nu 5% cum am văzut niște estimări. Și asta pentru că pur și simplu PIB-ul pe care l-am avut anul trecut și pe care îl vom avea anul acesta sunt dopate, sunt umflate de niște relaxări fiscale care nu vor fi sustenabile. În câteva trimestre, două, trei, patru trimestre de la un output gap negativ vom trece la un gap pozitiv. Deci vom avea o creștere cumulată peste ceea ce ar fi optim. Și atunci, urmări inevitabile, la un output gap pozitiv vor fi necesare restrângerea condițiilor fiscale, restrângerea condițiilor monetare și ceea ce astăzi suflă vânt în pânzele economiei și o face să crească cu 4%, adică peste potențialul său real, vor sufla aceleași vânturi contrar pânzelor”, a declarat Lazea la un colocviu privind creșterea economică potențială, organizat de Institutul European din România.

În opinia sa, relaxarea monetară și fiscală nu poate genera creștere economică sustenabilă.

”Ceea ce vedem noi acum, 4%, nu este adevăratul potențial, este un PIB dopat cu politici fiscale, relaxate și într-o mică măsură și cu politici monetare relaxate”, a adăugat Lazea.

El a atras atenția asupra necesității menținerii datoriei publice la un nivel sustenabil, deoarece un raport ridicat al acesteia în PIB poate crea presiuni suplimentare pe buget în momentul în care politicile monetare vor trebui restrânse.

”Nu numai politica fiscală va deveni constrânsă mai repede sau mai târziu, ci și politica monetară pentru că banca centrală, așa cum se întâmplă în țările din vest, va fi timorată întru a majora dobânzile chiar și când e necesar, de teamă de a nu împovăra suplimentar bugetul. Cu alte cuvinte, o țară care a permis creșterea agresivă a datoriei publice se află într-o situație cam fără de ieșire”, a atras atenția Lazea.

http://cursdeguvernare.ro

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe