OraNoua.ro
Publicat în 22 octombrie 2014, 20:36 / 255 elite & idei

Valentin Lazea: România nu poate spera la un model industrial „high tech” fără o reformă profundă în educație

Valentin Lazea: România nu poate spera la un model industrial „high tech” fără o reformă profundă în educație

Industrie are o pondere importantă în structura produsului intern brut și este în creștere, însă România se bazează pe o industrie slab sau mediu tehnologizată, iar pentru a spera la o industrie înalt-tehnologizată trebuie mai întâi să realizeze o reformă profundă în educație, a declarat miercuri economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, în cadrul unei conferințe pe teme economice.

„Industria are o pondere destul de importantă în structura produsului intern brut și este în creștere, lucru care nu este valabil pentru majoritatea economiilor europene. Producția industrială în perioada ianuarie — august a continuat să crească destul de accelerat, cu 7,6% față de perioada similară a anului trecut. (…) Economia se bazează mai mult pe ramurile low tech și medium tech, care, în ultimii ani, au prezentat cea mai mare rentabilitate și productivitate. Șansa noastră de a produce campioni regionali, statistic vorbind, nu se verifică. (…) Nu putem spera la o industrie high tech fără o reformă a educației”, a subliniat Valentin Lazea.

În opinia sa, pentru un investitor străin care decide să investească în România, avantajele constau în forța de muncă ieftină, poziționarea geografică interesantă și fiscalitatea rezonabilă în context european. „Pe viitor, trebuie să mergem spre o infrastructură dezvoltată, spre o educație îmbunătățită, mai ales tehnică, și spre o relativă independență energetică, pe care suntem pe cale să o atingem, dacă vrem să renunțăm la forța de muncă ieftină. În plus, trebuie să acceptăm o fiscalitate mai ridicată”, a mai spus economistul-șef al BNR.

El a reamintit și de potențialul uriaș pe care România îl are în materie de productivitate, având în vedere că aceasta este de 8 ori mai mică în țara noastră, față de Germania, de problemele de capitalizare ale firmelor românești, dar și de cei două milioane de români care muncesc în străinătate (căpșunari), care ar trebui readuși în țară, și de alți două milioane care trăiesc la limita subzistenței și care ar trebui integrați în circuitul economic.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe