OraNoua.ro
Publicat în 23 octombrie 2014, 20:34 / 305 elite & idei

Valentin Lazea: Românii sunt plătiţi mai prost decât nemţii sau cehii pentru că au o productivitate mai slabă din cauza educaţiei mizerabile

Valentin Lazea: Românii sunt plătiţi mai prost decât nemţii sau cehii pentru că au o productivitate mai slabă din cauza educaţiei mizerabile
„Principalul motiv pentru care România nu se poate dezvolta este educaţia. Românii au cea mai proastă educaţie din Europa. Educaţia trage economia în jos”, spune Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, la o întâlnire organizată de Ziarul Financiar.
Ziarul Financiar a dat startul proiectului „România 5% creştere economică“, prin care mobilizează clasa de business autohtonă – antreprenori şi companii private – pentru a crea o platformă de relansare economică a României.
„Românii sunt plătiţi mai prost decât nemţii sau cehii pentru că avem o productivitate mai slabă din cauza educaţiei mizerabile”, susţine economistul BNR.
„Cea mai mare provocare a României este de a crea 4 milioane de locuri de muncă noi în joburi care nu necesită o calificare ridicată România trebuie să dea de lucru acestor 4 milioane de oameni: două milioane de ţărani şi 2 milioane de căpşunari. Aceşti  4 milioane de oameni, chiar angajaţi fiind, nu vor genera ritmuri de creştere spectaculoase”, argumentează Valentin Lazea.
Suntem în pericol să ajungem în middle-income trap: câştigăm 10.000 de euro pe an pe cap de locuitor şi ne mulţumim cu atât, mai spune economistul.
Căderea sistemului de edu­caţie şi a celui de sănătate alungă românii din România, iar pe cei care rămân îi transformă într-o masă de oameni dependenţi de exterior, de baronii locali sau de politicieni. Obiectivul proiectului este crearea unei platforme care să genereze o strategie coerentă de creştere pentru a asigura convergenţa economiei româneşti cu Occidentul şi trecerea la euro în 2019. Este ultima şansă. Altfel, riscul dezintegrării economice, sociale şi politice devine tot mai mare.
La 25 de ani de la Revoluţie, Româ­nia nu-şi poate permite să rateze convergenţa cu Occidentul. Dacă vom ră­mâ­ne în mlaştina unei creşteri economice mediocre sau chiar în recesiune, dacă degradarea va continua, viitorul Româ­niei ca ţară este sub semnul întrebării.

Cu 7.000 de euro PIB per capita, faţă de 35.000 de euro PIB per capita mediu în vestul Europei, şi o creştere estimată astăzi la doar 2,2% pentru 2014 şi 2,4% pentru 2015, se pune tot mai mult problema dacă convergenţa Ro­mâniei cu Occidentul se va realiza vreodată sau niciodată.

Evoluţia structurală a economiei ne-a adus astăzi în situaţia de a fi un simplu furnizor de forţă de muncă necalificată: un milion de salariaţi din cei cinci milioane sunt plătiţi cu salariul minim, iar din cele zece milioane de persoane apte de muncă, doar jumătate sunt salariate.

Resursele naturale sunt exportate sub formă brută, iar amprenta investiţi­ilor străine în dezvoltarea economică locală este insuficientă. În TOP 100 exportatori sunt doar două companii cu capital local, iar 60% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din Ro­mânia sunt deţinute de companii străine.

Sursa: zf.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe