Matei Bogdan
Publicat în 23 februarie 2022, 09:55 / 315 elite & idei

Valentin Naumescu a făcut radiografia conflictului Rusia-Ucraina

Valentin Naumescu a făcut radiografia conflictului Rusia-Ucraina

Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tank-ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), a fost invitatul lui Marius Pancu într-un interviu special pe tema situaţiei de conflict dintre Rusia şi Ucraina.

Valentin Naumescu​: „Ne apropiem de punctul culminant al acestui conflict, dincolo de care oricând, la nivel de ore, zile vom afla clar ce doreşte Rusia să facă în legătură cu Ucraina. Tabloul de azi a devenit mult mai sumbru, după intensificarea luptelor în sudul Ucrainei.”

Moscova forţează un dialog cu Occidentul

„Pretenţiile Rusiei erau inacceptabile încă de la prima formulare. Rusia încearcă refacerea sferei de influenţă de către Occident şi pe plan global doreşte recâştigara statutului de super-putere. Pe măsură ce trece timpul, Rusia iese din jocurile de mare putere. China concureaza acum pentru supremaţia globală cu Statele Unite, iar Ruşia îşi pune întrebarea care va fi locul ei şi cum poate fi cunoscută ca mare putere. Preşedintele Putin joacă intens cartea acestui conflict pentru a-şi recâştiga acest statut”, a adăugat Valentin Naumescu​.

Marius Pancu: De ce face Rusia astfel de cereri despre care ştie oricum că sunt inacceptabile?

Valentin Naumescu​:  Aşa cum au fost formulate, pretenţiile Rusiei erau inacceptabile. Putin ştia acest lucru. La fel cum şi aderarea Vladimir Putin forţează acest conflict, acum revine cu un răspuns oficial şi spune că SUA şi NATO nu au luat în considerare cererile, aşa că pot utiliza mijloacele tehnico-militare pentru a-şi apăra interesesele. Ucraina este o ţară mare. Dacă Rusia pierde Ucraina, statulul Rusiei de mare-putere este pierdut. Putin nu se teme de aderarea Ucrainei la NATO, oricum ea nu este realistă, dar sunt mai mulţi factori care depărtează Ucraina de Rusia, un lucru inacceptabil pentru Moscova. 

Implicaţiile României în conflictul Rusia-Ucraina

Marius Pancu: Ce treabă are România cu acest conflict?

Valentin Naumescu​: Acest conflict nu este doar despre Ucraina, este conflictul Rusiei cu Occidentul, cu naţiunile suverane. Aşadar nu avem nici cel mai mic motiv să ne dezicem de cauza unui vecin care se află sub ameninţarea unui agresor, pentru că Rusia este acum un agresor pentru Ucraina. Să ne gândim că solidaritatea de care are nevoie Ucraina este o solidaritate de care am putea să ne bucurăm şi noi dacă vreodată am avea parte de o ameninţare militară. Nu trebuie să rămânem pasivi în faţa unei asemenea situaţii.

Marius Pancu: Cum ar arăta acest război dacă el chiar se va întâmpla

Valentin Naumescu​: Atât SUA cât şi NATO au transmis că sunt pregătiţi pentru orice variantă. Dacă Putin va invatda Ucraina, vor reacţiona. NATO este o alianţă puternică, hotărâtă. Mai multe şări au trimis militari în România, deci toate acestea sunt măsuriasiguratorii pe care le primeşte un aliat NATO că nimeni nu va fi abandonat în cazul în care Rusia îşi va continua demersul de atac al statelor Europene. Este deja un conflict în desfăşurare în Ucraina. Putin a declanşat acest conflict după summitul de la Bucureşti, cu invazia Georgiei, apoi în 2014 anexarea ilegală a Crimeei, care aparţine Ucrainei. 

www.observatornews.ro

Ultima ora:

ObservatorCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

PoliticOvidiu Raetchi: Mr. Maciej Popowski visited the Euro-Atlantic Resilience Centre today

EconomieValentin Lazea: Cum contribuim cu toții la deficite și la creșterea datoriei externe

ExternMarco Badea: Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost aleasă marți pentru a găzdui prestigioasa Expoziție Universală 2030

SocialCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

EvenimenteDan Mihalache: Am participat la deschiderea cursului ”Comunicarea Strategică în Contextul Securității și Apărării„

EditorialIulian Chifu: Recucerirea Crimeii – o operațiune realizabilă pentru Ucraina

CulturaDan Mircea Cipariu: Gala Premiilor APLER, ediția a XXV-aClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe