Matei Bogdan
Publicat în 13 decembrie 2021, 12:34 / 196 elite & idei

Valentin Naumescu: Documentul de viziune al think tankului ICDE – „REPUBLICA 3.0 – ROMÂNIA EUROPEANĂ”

Valentin Naumescu: Documentul de viziune al think tankului ICDE – „REPUBLICA 3.0 – ROMÂNIA EUROPEANĂ”

Documentul de viziune al think tankului ICDE: „REPUBLICA 3.0 – ROMÂNIA EUROPEANĂ” a fost lansat public marți, 14 decembrie.
*
Știm, pare momentul cel mai nefavorabil cu putință pentru lansarea unei viziuni pentru dezvoltarea pe termen lung a României.
Politic, social, economic, cultural și educațional, traversăm un moment critic, de neîncredere și profundă diviziune a societății, de dezamăgiri, de deteriorare a calității guvernării și guvernanței României.
În afara PNRR, care este un program de măsuri de reforme binevenite dar pe termen scurt și mediu, nu există o viziune articulată și coerentă pentru viitorul României pe termen lung, dincolo de orizontul acestui deceniu. Pe ce ar trebui să ne concentrăm?
Poate tocmai lipsa unei dezbateri profunde și substanțiale, pe baza unei propuneri de viziune integrată, și controversele superficiale, pe termen scurt și mize mici, ne-au făcut să credem că este momentul lansării unei mari dezbateri naționale privind VIITORUL ROMÂNIEI pe termen lung.
La acest proiect au lucrat direct sau au fost consultați în ultimele luni membrii ICDE Cristi Danileţ, Raluca Alexandra Pruna, Corneliu Bjola, Anca Paliu Dragu, Carp Radu, Adrian Baboi-Stroe, Luminița Tuleașcă, Tana Alexandra Foarfa, Cristi Pop, Raluca Moldovan, Iulian Fota, Cristian Bordei, Dacian Dragos, Eugen Tischler, Cristian Popa, Thomas Tolnai, George Gima, Ionut Florea, Romeo Stavar, Dragos Lucian Ivan, Marius Drag.
În esență, este vorba de 7 DIRECȚII PRIORITARE de acțiune în politica, administrația, economia și societatea românească, pe care ICDE le-a identificat pentru dezvoltarea pe termen lung a țării noastre. Bineînțeles, această viziune nu intră în detalii tehnice, nu este un program cuprinzător de guvernare, nu are pretenția că nu există și alte domenii importante în afara celor cuprinse în pachetul de priorități, ci doar afirmă și argumentează care sunt primele șapte direcții/priorități pe care ar trebui să ne concentrăm.
Poate că pentru unii vor fi și surprize, în sensul că nu se vor regăsi domenii pe care le considerau priorități pe termen lung sau pentru că vor apărea domenii pe care nu se așteptau să le regăsească printre priorități, după cum este posibil ca pentru alții acest pachet de direcții să fie absolut previzibil.
Și într-un caz și în celălalt, și dacă veți fi de acord cu ICDE și dacă veți fi în dezacord, vă invităm în lunile următoare la un dialog structurat și la dezbateri profesioniste asupra viziunii propuse de noi.

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe