Matei Bogdan
Publicat în 12 mai 2021, 13:10 / 51 elite & idei

Vasile Dâncu: „Am privit Europa ca un fel de Moş Crăciun. Acest model a rămas până astăzi”

Vasile Dâncu: „Am privit Europa ca un fel de Moş Crăciun. Acest model a rămas până astăzi”

Senatorul PSD de Cluj, Vasile Dâncu, susţine că speranţele românilor în Europa au rămas la modelul de Moş Crăciun.

Parlamentarul clujean a vorbit cu ocazia zilei de 9 mai, marcată ca Ziua Europei. „Din păcate, primul studiu pe care l-am făcut eu, în 2001, despre speranţele românilor în Europa, mi-a arătat un model care era total inadecvat la ceea ce urma să se întâmple: modelul Moş Crăciun. Am privit Europa ca fiind un fel de Moş Crăciun care vine cu bani şi noi trebuie numai să-i cheltuim.

Acest model a rămas până astăzi, până la urmă, pentru că dacă ne uităm bine până la urmă a apărut şi Moş Crăciun, a apărut şi Santa Klaus, a rămas modelul”, a spus preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, la evenimentul „Ziua Europei – Un proiect european pentru România”, potrivit Mediafax.

Acesta a vorbit despre PNRR, program despre care spune că nu a fost bine înţeles de guvernanţi. „PNRR-ul arată că Guvernul din acest moment, forţele politice de dreapta, care vor să-l ţină ascuns, care vor să facă un capital politic din acest proiect, nu înţeleg nimic, deşi li s-a spus cred de o mie de ori despre ce ar trebui să fie acele proiecte. Nu este vorba de o cerere de proiecte, oricât de bine ar fi făcute, în PNRR este vorba de reforma societăţii. De reforma în toate domeniile, educaţia, sănătate şi celelalte”, a mai spus senatorul PSD.

Sociologul susţine că evaluarea proiectelor se va face de două ori pe an. „Nu faci o colecţie de proiecte ca să te duci acolo, trebuie mereu, şi aşa va fi şi evaluarea după aceea, şi vom pierde foarte mulţi bani, evaluarea este de două ori pe an şi de două ori pe an se verifică efectele asupra reformei, asupra modernizării societăţii, nu te întreabă dacă ai cheltuit bine banii pentru a aduce calculatoare în şcoli. Ce-ai făcut cu ele? Ce-ai făcut cu învăţământul hibrid? Care sunt rezultatele?”, a precizat Vasile Dâncu.

Senatorul a explicat că iniţial a crezut că, în ceea ce-i priveşte pe guvernanţi, este vorba de lipsă de comunicare, dar că apoi şi-a dat seama că aceştia folosesc în mod greşit logica proiectului.

www.zcj.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe