OraNoua.ro
Publicat în 6 aprilie 2016, 19:57 / 340 elite & idei

Vasile Dâncu: În administrație, există o piramidă inversată – aproape 65% sunt funcționari superiori și 5% debutanți

Vasile Dâncu: În administrație, există o piramidă inversată – aproape 65% sunt funcționari superiori și 5% debutanți

În administrație există o piramidă inversată – din numărul total al funcționarilor, 5% sunt debutanți, iar 65% sunt funcționari superiori, a declarat, marți, vicepremierul Vasile Dîncu, prezent la Adunarea Generală a Asociației Orașelor din România.

„În orice sistem de funcționare trebuie să ai o carieră previzibilă pentru un tânăr care intră în administrație. Din păcate, în acest moment, în administrația noastră avem o piramidă inversată. Aproape 65% din funcționari sunt funcționari superiori și debutanți avem 5%. Este un sistem care e imposibil să se reproducă. Va trebui să găsim o formulă: odată ce eventual se iese dintr-un post prin pensie, de exemplu, acesta să se transforme automat în debutant”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, răspunzând unei întrebări din partea presei.

El a adăugat că acum un funcționar public poate să ajungă de la stadiul de debutant până la gradul superior în decurs de nouă ani, existând riscul ca ulterior să își piardă motivația.

„Trebuie să gândim mai multe trepte și o formare pentru fiecare treaptă. Un sistem în care să redăm demnitatea funcționarului public, atât în ce privește salariul, cât și (…) un ghid de carieră previzibilă”, a mai spus Dîncu.

Potrivit acestuia, un astfel de ghid ar trebui să prevadă rezultatele necesare în vederea promovării, astfel încât angajatul să nu fie la mână „șefului, a pilelor sau a regimurilor care vin sau pleacă”.

În condițiile în care un prim draft al legii salarizării bugetarilor va fi discutat în ședința de guvern de miercuri, vicepremierul a declarat că este vorba despre o lege „care caută să facă dreptate în sistem”, să elimine „insulele” de drepturi speciale pe care și le-a trasat fiecare minister, încercând să realizeze o unitate pe categorii ocupaționale.

„Am fost de câteva ori cu premierul în teritoriu și atunci când vin funcționarii din primării — dar din primării mari: Alba Iulia, Zalău — vin și îți arată fluturașul de salariu, ți-e destul de rușine să mai continui să discuți despre chestiunea aceasta. Fără să avem foarte multe posibilități financiare în anii viitori, încercăm totuși ca măcar partea aceasta de jos din piramidă să crească în următorii ani mai repede decât cele care s-au stabilizat”, a precizat Dîncu.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe