OraNoua.ro
Publicat în 7 martie 2012, 14:04 / 406 elite & idei

Vasile Dâncu (IRES): Investiţiile străine vor scădea cu 20%, în 2012

Vasile Dâncu (IRES): Investiţiile străine vor scădea cu 20%, în 2012

Investiţiile străine directe vor scădea cu 20%, în 2012, în timp ce dinamica exporturilor va fi frânată la o creştere de circa 10%, conform sondajelor Institutului Român pentru evaluare şi strategie, a declarat, marţi, preşedintele IRES, Vasile Dâncu, la întâlnirea membrilor Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).

„Principalele riscuri cu care se va confrunta România, în 2012, se referă la restrângerea accesului la finanţare şi la cele privind alegerile din toamnă. Eşecurile legate de atragerea fondurilor structurale pot avea o percepţie negativă în rândul oamenilor de afaceri, ceea ce ar trebui evitat. Sondajele arată că investiţiile străine directe vor scădea cu 20%, în 2012, în timp ce dinamica exporturilor va fi frânată la o creştere de circa 10%,”, a precizat preşedintele IRES.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, preşedintele IRES consideră că riscul migraţiei în alte ţări din UE este de 77%, fiind unul dintre cele mai mari riscuri înregistrate în ultimii ani.
„În ceea ce priveşte Germania, imaginea României este destul de deteriorată, numai 27% dintre germani având o percepţie pozitivă. Produsele româneşti sunt privite cam la fel ca şi celelalte din ţările est-europene. Cu toate acestea, românii percep în majoritatea lor (42%) că relaţia cu Germania este una benefică”, a subliniat Vasile Dâncu.

Important pentru mediul de afaceri este şi faptul că numai 15 procente dintre români ar dori să-şi schimbe locul de muncă în 2012. De asemenea, încrederea în moneda naţională a crescut, 49% dintre români preferând leul şi numai 33% euro.

Potrivit sondajului IRES, există o scădere a încrederii în UE, numai 46% dintre români având aşteptări de la comunitate europeană pentru îmbunătăţirea nivelului de trai.
„Oamenii au început să caute soluţii în interior pentru creşterea nivelului de trai şi nu mai privesc Uniunea Europeană ca pe un Moş Crăciun. De asemenea, 31% dintre români cred că în 2012 vor depăşi criza economică. Paradoxal, putem spune că suntem un popor nefericit, dar optimist, deoarece 44% dintre români consideră acest lucru”, a spus şeful IRES.

În prezent, Germania este partenerul economic numărul unu al României. Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), înfiinţată în septembrie 2002, numără în prezent peste 500 de firme membre, fiind cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România.

AHK România reprezintă oficial economia germană în România, fiind astfel un actor central în dezvoltarea relaţiilor economice, în special în promovarea şi susţinerea IMM-urilor din cele două ţări.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe