Adriana
Publicat în 12 februarie 2013, 15:17 / 182 elite & idei

Vasile Dancu: Profeţii mincinoși ai Apocalipsei regionale

Vasile Dancu: Profeţii mincinoși ai Apocalipsei regionale

Au apărut deja profeții mincinoși care prevestesc o ratare a procesului de regionalizare sau ample catastrofe rezultate din el.
Românii nu se tem de regionalizare, le este însă frică de cei care vor face re­gio­nalizarea pentru că nu mai au încredere în instituții, în politicieni și în proiecte care apar la inițiativa lor.
Îi vom vedea defilând în ur­mătoarele luni pe profeții dezastrului regionalizării.
Vor veni mai întâi cen­tra­liștii convinși, de rit vechi sau nou, oameni din ad­mi­nistrația centrală, din ar­ma­tă, poliție sau pensionari din servicii secrete, strategi moşteniți de dinainte de 1989, și toți vor considera că provincia este imatură pentru a se gestiona și ba­ro­nii locali o să fure banii poporului. Aceștia vor vorbi despre interesul naţional care se poate formula doar la București și vor de­monstra că stat unitar înseamnă că nu tre­buie lăsate fisuri și clivaje.
După ei vor veni băieții îngrijorați de ma­soneria mondială și de bildenbergii cei fio­roși. Ei ne vor spune cu convingere că îm­părţirea în regiuni înseamnă moartea sta­tului naţional și Guvernul Mondial va pre­lua aceste cioburi și le va guverna îm­po­triva popoarelor și în beneficiul oligarhiei mondiale.
Vor veni apoi profeții unei minorități et­nice și se vor plânge că le sunt luate drep­turile dacă le scade procentul într-o re­giune sau alta, că dispare limba, cultura și identitatea este zdruncinată serios, dacă steagurile nu sunt puse acolo unde vor ei.
Vracii din partidele politice se vor în­ghe­sui să se întâlnească cu liderii pentru a le susura la ureche, cu voce şoptită, ce fel de majorităţi politice se strică sau se pot face, în funcţie de fiecare tăietură teritorială rea­li­zată. Profeții care vorbesc bruxelleza or să spună că există un model european foarte clar și trebuie făcut totul după reţeta lor. Dacă li se va cere documentul vor spune că este în spirit european, nu în literă.
Profeții românismul vor amenința că pe­ricolul enclavizării etnice este foarte mare și țara se poate rupe în bucăți. Nu doar ungurii se vor

advice on a relationship

separa, dar, vor spune ei, nici ardelenii nu sunt destul de patrioți, bănățenii sau bucovinenii o pot lua razna, oamenii lui Mazăre vor fugi cu Dobrogea pe mare, iar paşaportul de oltean nu a fost doar o glumă. Vor mai spune unii că spe­cificul minunat al unor zone neaoșe de românism va dispărea după ce județele nu vor mai fi. Sigur, nu vor spune adevărata lor teamă: vor dispărea posturile din ad­ministraţie pentru lipitorii de afișe și sine­curiștii de profesie.
Vor spune unii că se pierd locurile de muncă din firmele mici și mijlocii care sunt acreditate pe lângă consilii judeţene și locale, minunații câștigători de con­tracte pentru lucrările de renovare sau construcție a școlilor sau asfaltărilor cu roaba și canceul. Pot veni și niște în­gri­jorați din zonele sărace, care se vor plânge că se vor mări diferențele între regiuni dacă se pune capitala într-o zonă dez­voltată, soluția lor fiind căutarea echi­librului prin a pune capitala regiunii acolo unde vor ei. Profeți mincinoși vor de­monstra că va crește birocrația și îi vor speria pe oameni că vor trebui să meargă departe, la regiune, pentru certificate de producător sau pentru schimbarea cărții de identitate.
Ne vor agresa și profeții salvării României prin regionalizare, optimiștii, cu siguranță vor ascunde faptul că, dacă nu vom avea proiect, birocraţie mai puțină și proiecte, regionalizarea nu va aduce bani în plus și nici avantaje.
Profesorii, academicienii, urbaniştii, geo­grafii, sociologii nu vor veni. Nu va fi loc pentru ei, mai ales că ei nu mai insistă, s-au obişnuit să nu fie băgați în seamă și nu prea sunt obișnuiți să lupte. Sper să-i cheme cineva ca să spună și ei ceva des­pre descentralizarea regională. Sigur, nu vor primi aplauze la scenă deschisă pentru că ei vor face greșeala să nu susțină pa­tetic vreun punct de vedere, să nu de­bor­deze de siguranță, vor arăta că sunt ne­cesare studii temeinice, că nimic nu e bun sau rău, că există efecte perverse chiar și ale bunelor intenții.
Articol publicat pe http://vasiledancu.blogspot.ro/2013_02_01_archive.html

zp8497586rq

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe