OraNoua.ro
Publicat în 2 decembrie 2015, 19:38 / 215 elite & idei

Vasile Dîncu a primit titlul de Profesor Honoris Causa al UBB

Vasile Dîncu a primit titlul de Profesor Honoris Causa al UBB

Sociologul Vasile Dîncu, vicepremier al României, a primit, sâmbătă, titlul de Profesor Honoris Causa (PHC) al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop, a declarat, cu ocazia decernării titlului, că Vasile Dîncu este unul dintre cei mai importanţi sociologi ai României şi ai Europei.

“Decizia acordării acestui înalt titlu a luat-o Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi Comunicare în 13 martie 2015 (…), Consiliul de Administraţie al UBB a aprobat-o pe 20 aprilie (…), iar senatul UBB a stabilit definitiv acordarea titlulu în 11 mai 2015. (…) Noi celebrăm aici erudiţia şi cercetarea ştiinţifică. Dl profesor Vasile Dîncu este unul dintre cei mai mari sociologi ai acestei ţări, unul dintre cei mai importanţi chiar la nivel continental (…). De altminteri, ca o recunoaştere a valorii de savant şi specialist, secţia de specialitate a Academiei Române, recent, l-a votat printre membrii săi corespondenţi. Mai urmează o ceremonie care îl va consacra probabil adunării generale a Academiei Române”, a menţionat Ioan Aurel Pop.

În Laudatio, sociologul Ioan Hosu a vorbit despre activitatea sociologului Vasile Dîncu.

“În ultimul sfert de veac am asistat la schimbări politice, economice ce au marcat profund modul în care se manifesta instituțiile, comunitățile umane și indivizii în plan socio-comunicaţional. Vasile Dîncu este sociologul care se remarcă prin prestațiile sale numeroase și extrem de consistente în domeniul comunicării sociale, politice și instituționale din spațiul românesc. Demersul sociologic al lui Vasile Sebastian Dîncu se manifestă sub imperativul sociologiei militans. Acest tip de atitudine reprezintă asumarea valorilor proiectului sociologic al lui Dimitrie Gusti, care a încercat să plaseze comunitatea și națiunea în centrul preocupărilor sociologiei. Profesorii Ioan Aluaș și Achim Mihu au fost cei care i-au transmis și cultivat ideile, valorile și dorința de a susține proiectul gustian prin care sociologia să devină parte din procesul de reconstrucție și modernizare a României. Prin activitatea sa didactică, de cercetare, prin activitatea sa publicistică, Vasile Dîncu a încercat să reconecteze trei zone care pot susține eforturile de înțelegere și mai apoi de modernizare a societății românești: științele sociale, morala și politica. Întreg efortul depus în cele două decenii și jumătate de activitate se circumscriu acestei concepții, aceea de a apropia sociologia de  miezul lucrurilor, de societatea adevărată”, a declarat Ioan Hosu.

După primirea titlului, Vasile Dîncu a spus că la UBB, unde a fost student şi profesor, s-a născut a doua oară.

“Am ezitt aproape o jumătate de an să colaborez cu prietenii mei de la UBB pentru această festivitate. Am ezitat în primul rând pentru că aici sunt acasă şi, recunosc, mi-a fost frică. Îmi e frică şi acum. Deşi sunt profesor de comunicare şi în general nu am emoţii, în acest moment am cele mai mari emoţii din viaţa mea. (…) De ce am ezitat atâta vreme: nu am găsit potrivit să primesc această onoare, desi o făceau cu bună credinţă foştii mei studenţi, actualii mei colegi (…). Sunt două motive: în primul rând, cred că era dovada că am plecat, că m-am înstrăinat (…) chiar dacă sentimentul meu e că nu am plecat niciodată din comunitatea noastră. (…) Cred că mi-a fost frică de faptul că această festivitatea îmi va da măsura absenţei mele de aici, absenţă care există şi pentru care îmi cer iertare. De asemenea, nu am crezut că  este potrivit, pentru că m-am gândit că e ca şi cum mama ta ţi-ar da un premiu, o medalie. Eu m-am născut a doua oară aici, în această universitate. Tot ceea ce sunt eu în acest moment, intelectual, politic, cultural, ca om, ca dascăl, sunt produsul acestei universităţi. Această universitate m-a creat şi m-a trimis în lume cu o misiune pe care n-am uitat-o şi pentru care n-am plecat niciodată de aici”, a menţionat Vasile Dîncu.

La decernarea titlului de PHC au fost prezenţi, printre alţii, prefectul Gheorghe Vuşcan şi primarul Emil Boc, mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ, şi episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, dar şi foşti rectori al universitatilor clujene, membri ai Academiei Române şi ai comunităţii ştiinţifice locale.

http://transilvaniareporter.ro

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe