OraNoua.ro
Publicat în 16 martie 2016, 18:49 / 263 elite & idei

Vasile Dâncu: Avem nevoie de studii și proiecte mai aplicate; calitatea proiectelor a crescut în ultimii ani

Vasile Dâncu: Avem nevoie de studii și proiecte mai aplicate; calitatea proiectelor a crescut în ultimii ani

Calitatea proiectelor a crescut în ultimii ani, dar, pentru exercițiul financiar 2014-2020, este nevoie de studii și proiecte mai aplicate, a declarat, marți, Vasile Dîncu, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, într-o conferință de specialitate.

„Niciun proiect nu va mai trebui gândit izolat, vrem să nu mai aruncăm bani în proiecte care nu au și o zonă europeană. Încercăm sa cuplăm strategiile locale cu cele regionale și cea națională. Putem pierde câteva sute de milioane de euro pentru că nu s-a putut crea o concordanță între un proiect de infrastructură locală și Master Planul de Transport”, a spus Dîncu.

Până la finalul acestui an, Guvernul va folosi un nou instrument pentru a stabili nevoia de lucrări de infrastructura, respectiv o hartă online, a explicat Vasile Dîncu.

„Avem un instrument de planificare pe care vrem să îl punem în practică până la finalul acestui an, adică harta online în care vom introduce proiectele de infrastructură, unde vom vedea ce lipsește, câți copii, câți bătrâni sunt și de ce este nevoie de o anumită lucrare de infrastructură”, a spus Vasile Dîncu, la conferința Capital „Construcții și infrastructură”.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a precizat că Guvernul Cioloș lucrează pentru introducerea unor criterii noi pentru accelerarea lucrărilor în construcții.

„Vrem să introducem criterii de calitate ca să nu mai aruncăm banii. La Guvern vrem să vedem cum putem să redimensionăm planurile. Vrem să cuplăm proiecte regionale cu cele locale. Criteriile pe care le cere România suferă de centralism exagerat. Trebuie să dăm administrației locale mai multă putere, inclusiv în ceea ce privește infrastructura de transport”, a precizat Vasile Dîncu.

Prețul cel mai mic, potrivit vicepremierului Dîncu, nu este un criteriu care să sprijine dezvoltarea infrastructurii.

„Este însă nevoie de certificarea lucrătorilor din construcții. Uneori se introduc standarde absurde în caietele de sarcini, iar acum lucrăm la Guvern să vedem cum putem îmbunătăți asta. Lucrăm și la proceduri pentru recepția lucrărilor. Am vorbit cu ISC și ei propun introducerea unor măsuri care vor putea să dea o mai mare operativitate. Oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic este un concept european, un concept care va fi implementat în legislația noastră”, a precizat Vasile Dîncu.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe