OraNoua.ro
Publicat în 25 ianuarie 2017, 15:33 / 508 elite & idei

Vasile Dîncu: Hora Unirii a rămas doar ritual sau gest mecanic pentru trăitorii în cercul politicii

Vasile Dîncu: Hora Unirii a rămas doar ritual sau gest mecanic pentru trăitorii în cercul politicii

Fostul vicepremier Vasile Dîncu afirmă că Hora Unirii „este lipsită de substanță și sens, de mai bine de două decenii” și că „a rămas doar ritual sau gest mecanic pentru cei mai mulți dintre trăitorii în cercul politicii”.

„Începem să nu mai recunoaștem decât o înfățișare a politicii: cea a urii și războiului continuu. Conflictul generat de orgolii, de emoție sau poate de lipsa proiectelor pozitive. Uneori intră în hora politicii războinice oameni normali sau inocenți, dar trebuie să plece sau să se adapteze. Hora unirii este lipsită de substanță și sens, de mai bine de două decenii. A rămas doar ritual sau gest mecanic pentru cei mai mulți dintre trăitorii în cercul politicii”, a scris Dîncu, marți, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, el consideră că din cauza „acestui război al sfârșitului lumii noastre” nu se pot face mari proiecte proiecte precum autostrăzile și nu sunt absorbite fondurile europene.

„Solidaritatea noastră poate apărea cel mai frecvent doar din unirea în emoție negativă și respingerea adversarului. Ca și cum adversarul politic ar veni de pe o alta planetă sau ar fi vreun năvălitor din zări îndepărtate pe pașnicul nostru meleag, mobilizăm o energie demnă de cauze mai nobile în acest război al sfârșitului lumii noastre. De ce nu putem face autostrăzi, de ce nu se acumulează nimic, nu absorbim fonduri europene, de ce ne pleacă medicii? Simplu, nimeni nu mai acceptă că este nevoie de echipe, de împărțirea cu ceilalți, de efort comun sau de acceptarea unui rol, dar nu neapărat cel de conducător”, a afirmat Vasile Dîncu.

Totodată, el conchide că, „fascinați de vulgaritatea politicii”, românii sunt asemănători cu „câteva milioane de insule care nu pot forma nici măcar un arhipelag”.

„Tot mai fascinați de vulgaritatea politicii, ne-am pierdut capacitatea de a admira sau de a crede în cineva, în ceva, fie om, fie idee, fie valoare. Ce o să le spunem copiilor de 24 ianuarie fără a roși? Că suntem câteva milioane de insule care nu pot forma nici măcar un arhipelag … La mulți ani, Românie încă neunită”, mai spune fostul vicepremier.

Ultima ora:

ObservatorCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

PoliticOvidiu Raetchi: Mr. Maciej Popowski visited the Euro-Atlantic Resilience Centre today

EconomieValentin Lazea: Cum contribuim cu toții la deficite și la creșterea datoriei externe

ExternMarco Badea: Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost aleasă marți pentru a găzdui prestigioasa Expoziție Universală 2030

SocialCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

EvenimenteDan Mihalache: Am participat la deschiderea cursului ”Comunicarea Strategică în Contextul Securității și Apărării„

EditorialIulian Chifu: Recucerirea Crimeii – o operațiune realizabilă pentru Ucraina

CulturaDan Mircea Cipariu: Gala Premiilor APLER, ediția a XXV-aClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe