OraNoua.ro
Publicat în 31 mai 2017, 18:41 / 318 elite & idei

Vasile Dîncu la Bookfest: În România se tace despre lucrurile importante

Vasile Dîncu la Bookfest: În România se tace despre lucrurile importante

Sociologul Vasile Dîncu a declarat, vineri, la Bookfest, la lansarea volumului său „Politically Incorect”, că această lucrare relevă faptul că despre cele mai importante lucruri se tace în România și că reprezintă un manifest politic.

„Nu mi-a ieșit din talent sau mi-a ieșit așa pentru că sufeream pentru societate sau am avut o iluminare. Nu-i adevărat. Am vrut să scriu această carte, ca o sinteză a ceea ce gândesc eu în acest moment și ca reacție la două lucruri: am vrut să fie o reacție la faptul că am senzația (…) că despre cele mai importante lucruri se tace în România. Nu vorbim despre ceea ce trebuie, vorbim doar despre ceea ce nu este important”, a precizat sociologul.

El a amintit câteva dintre „lucrurile de agendă publică pe care le consideră importante”.

„Am avut dorința și obrăznicia, ca să spun așa, să încerc să setez câteva lucruri de agendă publică pe care eu le consider importante după 25 de ani de sociologie și 15 ani de politică. Aceasta a fost prima mea intenție. De aceea, o parte din carte se ocupă de România invizibilă, deci ceea ce nu vedem din România, un fel de Românie profundă, dar pe care nu o laudă filosofii, pe care nu o auzim și nu o vedem niciodată”, a spus Dîncu.

Printre lucrurile din România invizibilă, sociologul a amintit: „oamenii de la țară — care au devenit mai degrabă un fel de invectivă pentru șoferii din București” și „pe care-i vedem la televizor doar de Paști și de Crăciun”, romii, țiganii — „o rană deschisă a României”, prezentați doar „în ipostazele lor delicvente, în stereotipul negativ”, „intelectualii onești din România — care citesc tot timpul, dar care nu au dreptul la cuvânt”, tinerii — „care nu apar decât în ipostazele în care sunt caricaturizați”.

O a doua motivație pentru care a scris cartea, spune sociologul, a fost să transmită „un manifest politic”.

„M-am gândit și la un manifest politic prin această carte, pentru că eu sunt sociolog și sondator și știam cine o să câștige alegerile în această carte și am vrut, ca un fel de cântec de lebădă al ieșirii mele din politică, să ofer o carte despre ce ar trebui să facă politica în România. (…) Am încercat să dau politicienilor prin această carte, în speță tinerilor din politică, ceea ce cred eu că este important pentru viitor. Am încercat să fac un scenariu de reguli politice pentru viitor. Nu vreau să mi se dea dreptate neapărat. N-am vrut să obțin o funcție politică pentru asta, dar vreau măcar să avem o dezbatere pe aceste teme. Să fiu contrazis”, a mai spus sociologul.

El a accentuat că politica ar trebui să fie resetată complet, în regulile cu care funcționează, prin încercarea de construire a „unor ținte umane”. „Să încercăm să luăm în calcul nevoile oamenilor și să coborâm la nivelul nevoilor oamenilor”, a arătat Vasile Dîncu

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe