OraNoua.ro
Publicat în 25 noiembrie 2015, 19:09 / 233 elite & idei

Vasile Dîncu: Prima mea hotărâre de Guvern va fi despre reînființarea Institutului Național de Administrație

Vasile Dîncu: Prima mea hotărâre de Guvern va fi despre reînființarea Institutului Național de Administrație

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, marți, că prima sa hotărâre de Guvern se va referi la reînființarea Institutului Național de Administrație, adăugând că acesta va avea un alt concept față de precedentul și sunt antamați specialiști din UE în acest scop.

„Prima hotărâre a mea va fi o hotărâre de Guvern despre reînființarea Institutului Național de Administrație. Nu exact cum a fost, avem cu totul un alt concept, premierul a antamat deja specialiști care vor veni din UE prin transfer sau prin alte forme de sprijin, foarte mulți români care lucrează acolo și vor să vină acasă pentru câteva luni pentru a lucra la refundamentarea unui institut de formare în administrație publică”, a afirmat Dîncu, la Radio România Actualități.

Potrivit acestuia, recâștigarea demnității funcției publice face parte dintr-o strategie pe care o va lansa public în luna decembrie.

„Recâștigarea demnității funcției publice face parte dintr-o strategie pe care mi-am propus să o discut în luna decembrie și să o lansez public. Aici sunt mai multe lucruri. Este o chestiune care vine de la centru, nu sunt întotdeauna de vină oamenii, a existat întotdeauna un control al funcției publice, a existat întotdeauna un funcționar public subordonat politicienilor care veneau la un moment dat. Trebuie văzut până unde se merge cu politizarea. În al doilea rând, este vorba de dreptul oamenilor pentru formare”, a menționat Dîncu.

Vicepremierul a arătat că trebuie gândit și modul de salarizare, deoarece prin mărirea veniturilor nu există mai multă integritate.

„Pe de altă parte, este o chestiune privind modul în care gândim salarizarea. Nu poți să gândești o salarizare în funcție de cine se află mai aproape de decizie. Sunt ministere în care acum salariul unui șofer este mai mare decât al unui secretar de stat din alte zone sau decât al unui director. (…) După ce rezolvăm această problemă, după ce vom găsi resurse, devine o problemă foarte importantă nașterea unei culturi a funcționarilor publici, a unei culturi de integritate care se poate naște prin propria asumare, este vorba de codul deontologic, ghidul de carieră. (…) Codul deontologic este foarte important în profesionalizare și oamenii trebuie să fie stăpâni pe propriul lor destin și vor fi mult mai responsabili. Mărind salariile, am crezut la un moment dat că se poate face asta, s-au mărit salariile și nu este mai multă integritate prin asta, dar nici nu poți să-i ții pe funcționarii publici în condiții indecente de viață”, a explicat Dîncu.

El a precizat totodată că sunt multe legi care reglementează funcția publică și care „se bat cap în cap”.

„Ce facem acum și vom discuta în luna decembrie este un cod administrativ. Pentru că sunt foarte multe legi care reglementează funcția publică — unele se bat cap în cap, sunt duble subordonări. Nu este protejat funcționarul public sau înaltul funcționar public. S-au tot făcut legi. S-a introdus, de exemplu, inspectorul de stat, expertul guvernamental care astăzi nu are o funcție funcțională, ca să folosesc un pleonasm în zona asta. Deci, într-un cod administrativ, vom încerca să corelăm toate aceste lucruri și să dăm o imagine și o previzibilitate funcției publice”, a adăugat Dîncu.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe