Adriana
Publicat în 29 septembrie 2013, 11:15 / 124 elite & idei

Vasile Iuga: Actualul sistem de redevenţe petroliere este potrivit şi poate fi menţinut

Vasile Iuga: Actualul sistem de redevenţe petroliere este potrivit şi poate fi menţinut
+ Observator

România aplică un sistem de redevenţe petroliere între 3,5% şi 13% din producţie, cu o medie de 7-8%. Acest nivel, consideră Vasile Iuga, managing partner pentru Europa de Sud-Est în cadrul PriceWaterhouse Coopers (PwC), este potrivit şi poate fi menţinut şi pe viitor.

”O medie europeană a redevenţelor nu este relevantă, în condiţiile în care situaţia este diferită în ţările europene. Veniturile actuale ale României din redevenţele petroliere, raportate la PIB, sunt la un nivel mediu în Europa”, a spus Iuga.
Altfel, din datele prezentate astăzi de PwC, nivelul de acum al redevenţelor din România a adus beneficii sectorului petrolier românesc şi poate fi menţinut pe viitor. Companiile petroliere plătesc statului român redevenţe între 3,5% şi 13% din producţie, potrivit legislaţiei din domeniu. Aceste niveluri au fost stabilite în 2004, la privatizarea Petrom, şi nu pot fi modificate până la finele anului 2014.
De asemenea, statul şi companiile petroliere au început negocierile, în prezent, pentru stabilirea nivelului redevenţelor care vor fi aplicate începând cu anul 2015.
La începutul acestuo an, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, spunea că România nu mai poate merge cu acelaşi nivel al redevenţelor ca la începutul anilor ’90 sau în anul 2000.

www.capital.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe