Vasile Iuga: „Statele s-au transformat din salvatori în pacienţi”

Directorii de companii sunt rezervaţi în privinţa evoluţiei economiei globale, 42% dintre aceştia anticipând o stagnare, iar 32% chiar o deteriorare a situaţiei economice pentru anul viitor, potrivit studiului PwC Romania CEO Survey, lansat la finalul lunii mai de compania PricewaterhouseCoopers citat de TVR Info.
În ceea ce priveşte perspectivele de creştere a companiilor pe care le conduc, 34% dintre manageri s-au declarat foarte încrezători în capacitatea companiilor lor de a genera venituri în creştere în următorul an.
Totuşi, faţă de 2011, se remarcă o diminuare a optimismului: anul trecut, 43% dintre liderii companiilor locale se declarau foarte încrezători în capacitatea companiilor lor de a genera venituri în creştere.
„Statele s-au transformat din salvatori în pacienţi”
„Criza financiară care a început în perioada 2007-2008 a avut originea în sectorul privat. Aceasta a condus la o contractie bruscă a economiei şi a forţat guvernele din întreaga lume să intervină pentru a proteja siguranţa sistemului financiar şi pentru a menţine şomajul la un nivel acceptabil”, susţine Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.
„Acum intrăm într-o etapă nouă şi mai complexă, în special în Europa, unde statele s-au transformat din salvatori în pacienti”, a explicat Iuga provocarea actuală.
Şeful PwC Româna a declarat că, deşi acum companiile par a fi mai bine pregătite pentru a face faţă provocărilor, „este posibil să avem de-a face doar cu o iluzie a siguranţei, întrucât foarte puţini manageri de top ar putea răspunde la întrebarea ce s-ar întâmpla în cazul dezintegrării zonei Euro”.
50% dintre liderii locali deplâng lipsa angajaţilor de calitate
Una dintre principalele preocupări ale directorilor de companii este legată de lipsa resurselor umane cheie care să poată pune în aplicare strategia de afaceri, mai arată raportul PwC.
Astfel, 50% dintre liderii locali şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la recrutarea şi retenţia managerilor de nivel mediu cu potenţial înalt de dezvoltare.
De asemenea, 20% dintre ei declară că indisponibilitatea resurselor umane cheie a împiedicat firmele lor să deruleze o iniţiativă strategică cheie, în vreme ce 25% susţin că din acelaşi motiv n-au putut fructifica o oportunitate de piaţă.
Managerii cer guvernului predictibilitate
În ceea ce priveşte ameninţările pentru mediul de afaceri, liderii de afaceri locali s-au declarat îngrijoraţi în special de volatilitatea economiei (64%), cea a pieţelor de capital şi a cursului de schimb (59%).
Ei aşteaptă de la executiv să se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii (70%), pe asigurarea stabilităţii sectorului financiar (41%) şi pe crearea unei forţe de muncă bine pregătite (27%).
Ultima ora:

ObservatorTheodor Paleologu: Un nou podcast al Casei Paleologu – „D’ale antropologiei” cu Alec Bălășescu.

PoliticKelemen Hunor: Politică trebuie să faci într-un singur moment, când te pregăteşti de alegeri

EconomieRamona Jurubiță: „Toate trendurile care erau latente s-au accelerat și sunt vizibile acum. Noi le vedem”

ExternOvidiu Nahoi: Lungul drum către „normalizare” între Serbia și Kosovo

SocialVlad Mixich: Nu mai am nicio îndoială că trăim acel punct istoric de inflexiune care este egalat ca importanță doar de evenimente ca descoperirea roții, a scrisului sau a electricității

EvenimenteAndreea Paul: Despre VIITORUL copiilor noștri

CulturaFlaviu George Predescu: Scriere creativă Verbum, la Cugir – Un veritabil schimb de idei între generații

EditorialAlexandru Lăzescu: Cum a apărut criza bancară din America și cum ne-ar putea afecta
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe