Vasile Puscas: Ce sa cerem la negocieri in UE sa n-ajungem cimitir


Fostul negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, a declarat ca Romania ar trebui sa ceara, la actualele tratative pentru implementarea acordului pentru o guvernanta fiscala in UE, sa existe perioade de tranzitie pentru implementarea unora dintre deciziile care ar putea afecta piata romaneasca a muncii si competitivitatea tarii.
El a spus si ca acordul ar putea sa se dovedeasca unul bun, dar ca depinde de mai multi factori, astfel incat nu e exclusa o ramanere la nivelul de „cimitir”.
„Romania are un interes extraordinar de mare in filosofia generala a acordului legata de uniunea financiara si competitivitatea, dar nu ca cifre macroeconomice, ci al productivitatii si veniturilor realizate. Romania, in mod sigur, va trebui sa sustina aspectele acestea, dar sa gaseasca argumente pentru o eventuala perioada de tranzitie care ar fi trebuit sa fie sustinute de niste studii de impact, n-am vazut asa ceva.
Acordul UE, in negociere- vezi schimbarile, controversele si pasii
Apoi, ar trebui sa se intereseze foarte tare referitor la piata muncii, iarasi din perspectiva economiei reale, nu din perspectiva macrofinanciara. De ce? Pentru ca Romania are o populatie de peste 3 milioane care lucreaza in Uniunea Europeana si este partea cea mai dinamica a fortei de munca din Romania si e interesata sa fie prezenta acolo si sa gaseasca solutii. Inca o data spun, noi nu facem decat sa enuntam niste probleme, pozitia Romaniei ar fi trebuit sa fie sustinuta de studii de impact, sper sa le aiba cei care negociaza in numele Romaniei”, a spus fostul sef al Departamentului de Afaceri Europene pentru Ziare.com.
„Romania poate sa solicite perioade de tranzitie – nu va intra decat la data la care va accede in zona euro, dar perioadele astea vor trebui precizate in timp. Daca zici ca ti-ai propus 2015 sa intri in zona euro si nu ai evaluari sa spui ca vei fi gata, lumea va rade de noi. Romania va obtine niste perioade de tranzitie, nu-mi dau seama ce lungime vor avea, dar vor trebui determinate foarte clar. Daca nu, se vor intoarce impotriva Romaniei”, a adaugat Puscas.
Fostul negociator-sef spune ca acordul la care au convenit 26 din cele 27 de state membre la Consiliul European din 8-9 decembrie e, in principiu un lucru bun, dar ca ar putea avea si efectul contrar – ca tara sa stagneze la „stadiul de cimitir”.
„Cine poate sa aiba asemenea cifre macroeconomice inseamna ca are o economie sanatoasa, nimeni nu le contesta in sine. Ce e de discutat e in ce masura Romania poate sa avanseze spre dezvoltare sau, asa cum zicea un analist francez despre Romania si Bulgaria, te mentii la stadiul de cimitir, adica nu se misca nimic.
Acordul nu va asigura iesirea din criza, va asigura relansarea si o credibilizare a economiei. Masurile de criza exista, ele sunt tinute in frau mai ales de Banca Centrala Europeana si de sistemele nationale. Aici nu ar fi probleme, atat timp cat ar exista perspectiva pe termen mediu si termen lung. Un asemenea pact de uniune financiara ar da Uniunii Europene o perspectiva pe termen mediu si pe termen lung. Nu e suficient, e numai o etapa – Uniunea Europeana, din punctul de vedere al integrarii, e ramasa in urma, trebuie sa recupereze multe-multe domenii, nu numai cel fiscal”, a incheiat Puscas.
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe