Vasile Puscas: Criza spiritului european şi reconstrucţia Uniunii Europene

Profesorul Vasile Puşcaş a declarat in cadrulceremoniei de inaugurare a noului an academic 2012-2013, organizată de Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai ca actuala criză internaţională a penalizat aspru Uniunea Europeană, dar a generat şi o nouă stare de spirit proprie schimbării. Să ne amintim cît de greu s-a elaborat şi decis un program de redresare economică europeană, în ultima parte a anului 2008. Şi cît de problematică şi dificilă a fost decizia de sprijinire a Greciei, în prima parte a anului 2010. Sau ezitările şi impreciziile faţă de euro, guvernanţa economică europeană, stabilirea unui mecanism propriu de management al crizelor financiar-economice. Toate acestea demonstrează că doar eficientizarea procesului decizional nu a fost suficientă pentru funcţionarea optimă a Uniunii Europene, că procesul integrării europene trebuie să treacă dincolo de aspectul reconfigurării, are nevoie de reconstrucţie. Există date factuale care ne pot face să credem că această reconstrucţie europeană este chiar acum în curs de desfăşurare. Aproape toţi actorii decizionali ai Uniunii Europene recunosc că o intensificare a coordonării între statele membre, instituţiile comunitare şi interguvernamentale este un deziderat major şi urgent.
Trebuie recunoscută existenţa unui interes european, care nu este suma intereselor naţionale, ci interesul propriu al construcţiei europene şi al cetăţenilor europeni. Reconstrucţia europeană pe care o susţin trebuie să ducă la o solidă arhitectură internă, nu numai instituţională, dar şi economică, socială, la o integrare profundă, care să susţină credibil o Uniune Europeană globală”.
Evenimentul este organizat de decanul Facultăţii de Studii Europene, profesorul universitar Nicolae Păun, care consideră că acest eveniment marchează începutul unei noi etape în dezvoltarea facultăţii: „Doresc ca prin evenimentul pe care-l organizez să dau semnalul europenităţii de aici, de la Cluj. Împreună cu colegii mei, încercăm să promovăm spiritul european academic, să lansăm probleme de dezbatere, astfel încît să atragem atenţia asupra principalelor teme de interes ale cetăţenilor europeni. Reconstrucţia Uniunii Europene este necesară şi sper să regăsim acel spirit care a determinat voinţa găsirii unei soluţii eficiente în favoarea cetăţenilor europeni. Urez, pe această cale, colegilor şi studenţilor Facultăţii de Studii Europene mult succes în noul an academic”.
Articol publicat pe http://www.ziarulfaclia.ro
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe