Adriana
Publicat în 12 noiembrie 2012, 21:51 / 118 elite & idei

Vasile Puscas: La 6 ani de la integrare, România a dat rateuri enorme

Vasile Puscas: La 6 ani de la integrare, România a dat rateuri enorme
+ Observator

Infractorii români din Italia, „căpşunarii” români din Spania, blocarea fondurilor structurale din cauza ilegalităţilor, eşecul intrării în spaţiul Schengen. Dar şi deschiderea pieţei muncii, milioanele de români care pot circula şi munci acum liber în Europa. Fostul negociator-șef al României cu Uniunea Europeană, clujeanul Vasile Puşcaş, vorbeşte cu ziuadecj.ro despre cum arată România în Europa la şase ani de la aderare.

Pe fostul negociator-şef al ţării pentru integrarea în UE l-am găsit în biroul său de la Facultatea de Studii Europene a UBB, în spatele unei uşi pe care scrie „Prof. Univ. Dr. Vasile Puşcaş”. La şase ani după aderare, nu-şi reproşează nimic în negocierile în care României i-au fost iertate multe tocmai pentru că Europa o voia integrată. În schimb, spune el, după 2004, când s-a schimbat regimul politic în România, s-a schimbat şi relaţia cu Europa. Trebuie menţionat în acest context şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), o unealtă inventată de Europa tocmai pentru a controla integrarea României şi a Bulgariei în UE după data efectivă a integrării, dar care şi-a dovedit totala ineficienţă.

„Din punctul de vedere al dezvoltării capacităţilor administrative şi al sistemului judiciar, în decembrie 2006 Comisia Europeană a constatat că România nu e suficient pregătită şi ca atare a introdus mecanismul de cooperare şi verificare. A dat posibilitatea, astfel, ca într-un interval de aproximativ 3 ani să îşi remedieze aceste domenii (după 3 ani MCV a fost prelungit și este încă funcțional, din cauza insuficientelor reforme-n.red.)”, spune Puşcaş.  „În al doilea rând aş vrea să spun că din păcate după 2005 politica economică a României s-a modiificat radical faţă de traseele pentru care în toamna din 2004 a primit statutul de economie de piaţă funcţională din partea UE, ceea ce a făcut ca, practic, încă din toamna anului 2007 să apară semnele crizei economice în România. În raoprtul CE din toamna 2007 România era avertizată că era posibil să intre într-o criză, înainte de criza mondială, cu un an înainte de restul lumii”.
„În acest fel România a mers – subliniez, voit, pentru că aceasta a fost decizia guvernamentală – pe un alt traseu, care a întârziat foarte mult creşterea gradului de convergenţă, dezvoltare sustenabilă şi până la urmă se recunoaşte că România s-a îndepărtat de criteriile euro şi de posibilitatea de a adera la zona euro”, arată Puşcaş, la câteva zile după anunţul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, ce a declarat că adoptarea monedei Euro de către România în calendarul iniţial, 2015, este „exclusă”.

Articol publicat pe www.ziuadecluj.ro

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe