Adriana
Publicat în 20 martie 2013, 13:39 / 305 elite & idei

Vasile Puşcaş: Partidele politice din România trebuie să se desprindă de fanariotism, să se europenizeze

Vasile Puşcaş: Partidele politice din România trebuie să se desprindă de fanariotism, să se europenizeze
+ Observator

Fostul negociator şef al României cu UE, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, susţine că dacă partidele politice din România nu se vor europeniza şi vor continua să meargă pe calea „fanariotă”, ţara noastră nu va avea o „joncţiune cu Europa”.

“Avem o non-europenitate a partidelor politice. Dacă partidele politice nu se vor europeniza şi vor continua să meargă pe calea fanariotă, nu vom avea o joncţiune cu Europa. Partidele trebuie să se desprindă de fanariotism, este nevoie de un salt rapid spre europenitate”, a afirmat, luni, prof. univ.dr. Vasile Puşcaş la reuniunea cu tema “Clientelismul politic, o problema crucială”, care s-a desfăşurat la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB).

Universitarul clujean a subliniat că în acest moment România este “un stat slab, cu o piaţă slabă, şi în care se operează numai pe baze clientelare”, iar o continuare a evoluţiei “pe calea clientelismului şi fanariotismului va duce România la tribalism”.

Vasile Puşcaş a subliniat că ţara noastră trebuie să iasă din zona de subdezvoltare. Chiar dacă va termina anul 2013 pe creştere, acumularea va fi tot negativă. “Este nevoie de capacitate administrativă şi de politici publice de dezvoltare. În absenţa lor, s-a ajuns la incapacitatea absorbţiei fondurilor europene”, a explicat profesorul universitar. Din punctul său de vedere, neabsorbţia fondurilor europene este “consecinţa tipului de clientelism politic fanariot”.

Pe de altă parte, Vasile Puşcaş consideră că la nivelul UE este nevoie de un alt proiect, de o Europă Unită, care să nu se mai refere numai la piaţa internă şi la elitele politice, de o Europă cu maximă deschidere pentru cetăţeni, cu politici prioritare pentru aceştia. “Criza UE nu este de integrare, ci a spiritului european. Cetăţenii nu mai au încredere în cei ce îi conduc. Din acest motiv este şi foarte greu să fie impus un proiect european comun de dezvoltare. Liderii de după 2005 şi-au bătut joc de Convenţia despre viitorul Europei. Criza a scos în evidenţă că este nevoie de o viziune pe termen mediu şi lung, avîndu-i în centru pe cetăţeni. Protecţionismul naţional a devenit o politică în statele membre, populismul este la el acasă. Acestea toate au creat o criză profundă în UE, dar ea va fi depăşită. UE trebuie să se reinventeze”, a arătat prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, adăugînd că în ultimii a fost vizibilă o slăbire a instituţiilor europene, mai ales a Comisiei Europene şi a Parlamentului, dar şi o slăbire a instituţiilor statului în UE. Situaţia aceasta a afectat major formula de interguvernare.

Totodată, Vasile Puşcaş a accentuat că România trebuia să ajungă după 2007 la o capacitate de administrare identică celei din Uniunea Europeană, dar, dimpotrivă, indicii de discreţionarism şi de clientelism au crescut, în paralel cu scăderea compatibilităţii administrative.

Evenimentul de la UBB a fost moderat de prof. univ. dr. Călin Hinţea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. La discuţii au participat Sorin Ioniţă, analist la ExpertForum (EFOR), prof. dr. Vasile Puşcaş de la Facultatea de Studii Europene a UBB, conf. univ. dr. Ioan Hosu şi conf. univ. dr. Gabriel Bădescu de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a UBB.
Articol publicat pe www.ziarulfaclia.ro

Ultima ora:

ObservatorAndrei Stoian: A debutat podcastul „Prezentul Viitorului”

PoliticAlexandru Grumaz: Electroșocul Trump!

EconomieSergiu Manea: BCR a educat financiar peste un milion de români

ExternLaura D. Stifter: Ce se mai întâmplă, în chiar acest moment, prin Rusia?

SocialCsibi Magor: Este foarte ineficient să cauți rezolvări în momentele în care omul are nevoie să fiu ascultat

EvenimenteTiberiu Andrioaiei: România poate și are resurse să devină un furnizor de competențe și echilibru în regiune

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe