Adriana
Publicat în 23 ianuarie 2013, 11:28 / 589 elite & idei

Vasile Puşcaş pledează pentru practicarea diplomaţiei culturale

Vasile Puşcaş pledează pentru practicarea diplomaţiei culturale

Fostul negociator şef al Românei cu UE în perioada de preaderare, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, consideră că “România are toate exemplele şi impulsurile din interior şi din exterior pentru a practica diplomaţia culturală”.

Prof. univ. dr. Vasile Puşcaş a declarat, că SUA, Japonia şi Coreea de Sud insistă acum pe diplomaţia culturală. “Dacă citiţi presa occidentală, vedeţi că, din păcate, România este privită ca o “oaie neagră”. Cotidiene din cele mai importante state susţin acest lucru. Eu consider că este obligaţia Guvernului României şi a mediului de afaceri, a universităţilor şi a organizaţiilor neguvernamentale, a fiecăruia dintre noi, să practicăm insistent diplomaţia culturală, pentru că, iată, se dovedeşte că aşa-zisa diplomaţie economică nu sporeşte comerţul cum trebuie, iar diplomaţia politică nu dă rezultatele scontate. Va trebui să arătăm faţa noastră ca naţiune, ca societate, printr-o nouă abordare a comunicării diplomatice, inclusiv prin diplomaţia culturală”, a afirmat Vasile Puşcaş.

Universitarul clujean a amintit, în context, că, în 2011, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care solicită Serviciului de activitate externă a Comisiei Europene şi UE să întărească diplomaţia culturală.

Prof. univ. dr. Vasile Puşcaş şi-a exprimat satisfacţia că Universitatea “Babeş Bolyai” (UBB) este prima din România care a deschis un tip de parteneriat nou, cu Academia de Diplomaţie Culturală din Berlin (Germania).

La UBB a fost inaugurat, luni, Oficiul Cluj al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin care are trei obiective referenţiale – elaborarea unui manual dedicat diplomaţiei culturale, profesionalizarea carierei internaţionale a tinerilor prin programele de masterat şi doctorat deja începute, precum şi dezvoltarea sistemului de comunicare şi relaţionare, prin invitatea la UBB a unor diplomaţi de renume internaţional, foşti demnitari cu o expertiză solidă.

“Acest parteneriat nu este doar pe hîrtie. Azi, cînd este anunţat, UBB are deja Campusul de la Berlin, o grupă de masteranzi clujeni în stagiu la Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin şi doctoranzi la Cluj-Napoca. Vom crea o expertiză la UBB din Cluj-Napoca, pe care o vom extinde nu doar în aria Sud-Est europeană, ci într-o perspectivă globală. Oficiul Cluj al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin nu va fi doar o ramură a unităţii din Germania, ci va realiza propria comunicare europeană şi internaţională”, a afirmat prof. univ. dr. Vasile Puşcaş”.

“Vom dezvolta această formulă de carieră internaţională a tinerilor. La Cluj-Napoca vor veni diplomaţi vestiţi, foşti demnitari cu o expertiză solidă, care vor împărtăşi studenţilor de la UBB experienţa lor. Importantă este relaţionarea. Aşa cum azi îl avem în mijlocul nostru pe fostul preşedinte al României (1996-2000), Emil Constantinescu, şi pe preşedintele Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, Mark Donfried, director Executiv al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, tot aşa vom avea posibilitatea să oferim tinerilor o cale de relaţionare pentru perspectiva carierelor tinerilor noştri”, a spus Vasile Puşcaş.

Universitarul clujean a evidenţiat că diplomaţia culturală, aşa cum va fi promovată la UBB, prin Oficiul Cluj al Institutului de la Berlin, se adresează nu numai guvernului, dar şi corporaţiilor, mediului de afaceri, organizaţiilor internaţionale guvernamentale şi neguvernamentale, care sînt actori ai globalizării şi sistemului de relaţii internaţionale.

Profesorul Vasile Puşcaş a evidenţiat că diplomaţia culturală este cunoscută, îndeobşte, ca parte guvernamentală. “Nu vrem să deranjăm Bucureştiul. Guvernul este la Bucureşti şi îşi va dezvolta diplomaţia culturală, iar noi vom sprijini activităţile cu acest profil”, a precizat fostul negociator şef al Românei cu UE.
Articol publicat pe www.ziarulfaclia.ro

Ultima ora:

ObservatorCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”

PoliticCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”

EconomieAndrei Dudoiu: SeedBlink offers now access to Bolt, the $14B global leader in urban mobility, through a secondary investment opportunity

ExternRobert Lupițu: “ROEXIT” – Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO

SocialCsibi Magor: Burnoutul este legat mai degrabă de cât de mult lăsăm munca să ne domine viața

EvenimenteCiprian Stănescu: Inovatori în sustenabilitate din patru țări din CEE s-au reunit într-un eveniment regional la București

EditorialCristian Grosu: O crimă – Locul gol al României de la masa următorului deceniu

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe