Adriana
Publicat în 6 februarie 2013, 00:43 / 215 elite & idei

Vasile Puşcaş: România este pe cale să iasă de pe traseul integrării europene

Vasile Puşcaş: România este pe cale să iasă de pe traseul integrării europene

Fostul negociator al României cu Uniunea Europeană, profesorul Vasile Puşcaş, este de părere că, sub imperiul Mecanismului de Cooperare şi Verificare(MCV), din 2006 şi pînă acum, România a regresat în raport cu standardele europene, precizînd că ţara a fost adusă în mod voit în această direcţie de liderii ei.

Universitarul clujean arată că din raporul MCV prezentat, miercuri, de Comisia Europeană, se desprinde concluzia că România are acum probleme mult mai mari decît în 2006, cînd s-a decis mecanismul de control. ‘’Semnalul de data aceasta este foarte clar datorită faptului că raportul are deja două grupări tematice care sînt conexate, dar sînt foarte diferit tratate faţă de de anul 2007. Dacă atunci se vorbea de independenţa justiţiei şi anticorupţie, acum raportul se deschide cu o evaluare a statului de drept şi constituţionalităţii. Oricine ia raportul şi îl studiază comparativ cu faza iniţială va trebuie să constate că România de astăzi are mai mari probleme faţă de decembrie 2006, cînd s-a decis MCV-ul, respectiv se constată derapaje în ceea ce priveşte statul de drept şi constituţionalitatea. De aici nu este decît un pas în a interpreta că, sub imperiul MCV-ului, din 2006 pînă acum, România a regresat în raport cu standardele europene. Dacă luăm în considerare şi raportul din iulie 2012, înseamnă că România este pe cale să iasă de pe traseul integrării europene’’, a explicat Vasile Puşcaş.

Fostul negociator al României cu Uniunea Europeană crede că ţara noastră a ajuns în această situaţie datorită culturii politice precare de la nivelul leadershipului. ‘’Raportul atrage atenţia în mod clar asupra faptului că în România este o cultură politică precară la nivelul leadershipului. Dacă în anul a şaptelea după aderare vine Comisia să vorbească de statul de drept, atunci ce cultură politică au liderii acestei ţări? Dacă se pune problema în acest sens înseamnă că e o chestiune de cultură politică şi este incredibil cum această cultură politică a regresat’’, a subliniat Puşcaş.

Expertul clujean în negocieri internaţionale crede că responsabili direct de acestă situaţie sînt liderii politici, pentru că, spune fostul ministru, ‘’ în mod voit au dus ţara în această direcţie. ‘’De ce se află în această situaţie doar România dintre toatele cele 12 state care au aderat în ultimul val? De ce ceilalţi nu au asemenea probleme critice cu statul de drept? De ce alţii pot să absoarbă bani europeni? Este clar că în mod voit liderii au dus aici ţara’’, a punc

get ex back dvd

tat universitarul clujean.

Totuşi, fostul negociator şef al Românei cu UE crede că derapajele semnalate în cadrul MCV pot fi îndepărtate. În acest sens, în opinia lui Vasiel Puşcaş, guvernul ar trebui să aibă o conduită executivă păstrînd strict separaţia puterilor şi, prin aceasta, invitînd şi celelalte puteri în stat să coopereze în favoarea binelui societăţii. ‘’Ar putea, de asemenea, să gîndească mai eficient redistribuirea resurselor bugerate în funcţie de obiective de devoltare, care să aşeze societatea pe un traseu normal. Nu în ultimul rînd, ar putea să dea un exemplu de bune practici în guvernare, de la respectul faţă de bunul public pînă la guvernarea democratică şi eficienţa actului guvernamental.

S-ar putea lucra la credibilizarea instituţiilor, însă acest lucru depinde de cei care sînt în vîrful acestor instituţii’’, a mai menţionat Vasile Puşcaş, adăugînd că şi sistemul judiciar ar trebui să treacă de la autopercepţia de semizeu sau victimă la cea de serviciu public.
Expertul clujean mai spune că pentru ca România să reintre pe traseul europenităţii, mai trebuie ca politicienii să facă ‘’politică adevărată şi nu politicianism’’.
‘’Există premise să se avanseze atît în ceea ce priveşte funcţionalitatea şi calitatea statului de drept, cît şi eficienţa, corectitudinea şi independenţa justiţiei. Dacă politicienii vor fi determinaţi să facă politică adevărată, nu politicianism, să nu politizeze instituţiile statului, justiţia, pînă şi aerul şi frunzele, atunci avem şansa să reintrăm pe traseul europenităţii’’, a afirmat Vasile Puşcaş.

Reputatul specialist clujean în relaţii internaţionale susţine că un bun prilej pentru România pentru a-şi întări instituţiile statului de drept ar fi cel determinat de revizuirea Constituţiei, însă cu condiţia ca modificările aduse să nu se facă din interese contextuale. ‘’Revizuirea Constituţiei poate să aducă amendamente la experienţa de peste 20 de ani a funcţionării actualei Constituţii, dar nu în funcţie de voinţa unor grupuri de interese, ci a regulilor, principiilor, legilor şi standardelor statului de drept în Uniunea Europeană. A introduce în Constituţie detalii, prevederi justificate doar de interese contextuale, bazate pe interpertări juridice şi politice discutabile, poate duce la o deteriorare a mediului constituţional, de unde ar decurge şi o foarte gravă abatere de la principiile funcţionării statului de drept’’, a concluzionat Vasile Puşcaş.
Articol publicat pe www.ziarulfaclia.ro

zp8497586rq

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe