Matei Bogdan
Publicat în 2 decembrie 2020, 20:15 / 166 elite & idei

Vasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru Unire

Vasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru Unire

Am scris aceste rânduri în dimineața zilei de 1 Decembrie 2020. Afară sunt minus grade, iar plafonul gri al norilor este la joasă înălțime și apăsător.

Încă din ziua anterioară mi-au sosit mesaje de felicitare pentru ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI de la cunoștințe și prieteni. Dar o bucurie enormă mi-a venit, la începutul acestei zile, de la lectura editorialului lui Dan Andronic și articolului lui Octavian Hoandră, în Evenimentul zilei, care anunțau lansarea unui proiect jurnalistic, anume Evenimentul zilei de Transilvania.

Dincolo de faptul că noul produs media s-a dorit a fi un „semn al Unirii”, mesajul pe care eu l-am citit rezonează mult cu ceea ce și eu gândeam: Capitala României trebuie să fie prezentă și în Transilvania, ca și în toate provinciile țării.

Nu doar ca o redescoperire a acestora, pentru că domnii din București au greutăți în a-și petrece vremea prin Paris, Londra, Roma sau Berlindin cauza unei pandemii necruțătoare. Sensul mesajului jurnalistic amintit este că Ziua Marii Uniri a românilor ar trebui să fie în fiecare zi din an, iar Unirea românilor ar trebui să însemne și o integrare civilizațională a tuturor regiunilor României.

Din acest punct de vedere, aștept cu nerăbdare să văd desfășurarea acestui proiect și în mediul politic (cel căruia-i datorăm marea dezunire națională prezentă), dar și economic, social, cultural etc.

Desăvârșirea Marii Uniri, la 1 Decembrie 1918,s-a datorat faptului că o generație de români s-a dedicat, de-o parte și alta a Carpaților, înfăptuirii unui Proiect de Țară pe care l-a preluat de la generația pașoptistă. Adică realizarea unirii națiunii române într-o Românie modernă, dezvoltată, europeană.

Dincolo de faptul împlinirii unui ideal, a unui proiect național, Ziua Națională a României ar trebui să ne spună că dacă națiunea română are un Proiect de Țară a cărui realizare o urmărește zi de zi, cu dedicație, credință și energie, acel ideal poate deveni realitate.

Aceasta este cea mai importantă lecție pe care cred că ne-a transmis-o Generația Marii Uniri. Într-o vreme de mare deznădejde, precum Primul Război Mondial, pierderile uriașe de vieți omenești și resurse materiale, dezastre sociale, precum numita gripă spaniolă și alte cataclisme naturale, acea generație a știut, cu inteligență și determinare, „să dea mână cu mână” – așa cum făcuse și Generația de la 1859 – și a fost capabilă să dea românilor și Europei nu doar o Mare Românie, ci și un nou proiect societal pentru o Nouă Românie.

Astăzi, simțim cu toții apăsarea unui soi de neputință care amenință să devină o gravă psihoză națională. Faptul că Evenimentul zilei propune un proiect jurnalistic îndreptat spre Unire este nu doar meritoriu, ci și salutar pentru imboldul de mobilizare a națiunii române către lansarea și realizarea unui nou Proiect de Țară.

Și nu pot să nu-mi amintesc că învățăceii Școlii Ardelene au trecut Carpații, la sfârșitul sec. al XVIII-lea – începutul sec. al XIX-lea, bulversând fanariotismul din Țările Române și sprijinind o renaștere națională care a generat impulsul creerii României moderne. Plecând de la această constatare istorică, este obligatoriu să privim înainte. Iar proiectul Evenimentul zilei de Transilvania sper că va găsi ecou în mediile intelectuale din toate provinciile țării, va fi o chemare de a contribui la constituirea unei adevărate coumunități epistemice aptă a ghida reconfigurarea caracteristicilor națiunii române pentru a putea face față provocărilor formidabile ale sec. al XXI-lea.

În 1 Decembrie 2020, urez LA MULȚI ANI ROMÂNIEI! și mulți ani Evenimentului zilei de Transilvania.

www.evztransilvania.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe