Bogdan Daradan
Publicat în 24 iulie 2012, 17:10 / 651 elite & idei

Veaceslav Negruta: Agricultorii din Republica Moldova prefera sa investeasca in depozite frigorifice

Veaceslav Negruta: Agricultorii din Republica Moldova prefera sa investeasca in depozite frigorifice

Până în prezent în cadrul programului de credite pentru investiții în infrastructura post-recoltare al Programului Compact au fost acordate 14 credite în valoare de 3,5 mil. dolari. Creditele au fost contractate în lei, dolari și Euro. Circa 3,2 mil. dolari au fost finanțate din contul resurselor Compact și cca 0,3 mil. dolari – din contul resurselor de refinanțare (credite rambursate). Alte 4 credite în sumă totală de cca 617 mii dolari au fost aprobate și urmează a fi debursate în timpul apropiat.

Programul respectiv de credite în valoare de 12 mil. dolari a fost lansat în octombrie 2011 pentru participanții la lanțul valoric agricol, producători agricoli mici și medii, care intenționează să investească în infrastructura post recoltare, cum ar fi procurarea/construcția depozitelor frigorifice, terenului aferent, echipamentului necesar depozitării frigorifice; procurarea echipamentului pentru procesarea fructelor, legumelor, strugurilor, ambalarea și sortarea acestora; procurarea echipamentului de laborator pentru controlul calităţii; achiziţionarea camioanelor termo, frigo, refrigeratoarelor care corespund standardelor EURO 5 sau 6.

Conform datelor oferite de Directoratul Liniei de Credit pe lângă Ministerul Finanțelor, care gestionează acest program de creditare, 76% din creditele acordate au fost investite în construcția sau (re)utilarea depozitelor frigorifice. Alte 24% din valoarea creditelor au fost investite în procurarea echipamentului de procesare a fructelor și legumelor (sortare, uscare, conservare etc.), echipament de producere a ambalajului pentru păstrarea fructelor, camion cu remorcă-frigider pentru exportul conservelor din legume. Datorită investițiilor beneficiarilor de credite Compact, capacitatea de păstrare a fructelor și legumelor în Republica Moldova urmează să crească cu peste 10 mii tone.

Totodată, creditele Compact au generat investiții în infrastructura post-recoltare și din resursele proprii ale agricultorilor. Potrivit estimărilor un dolar din creditele Compact generează 1,7 dolari investiții totale în sectorul post-recoltare. Până la finele anului curent, atât numărul și volumul creditelor în cadrul Programului Compact, cât și volumul total al investițiilor în infrastructura post-recoltare vor crește substanțial.

Din punct de vedere a distribuției geografice a afacerilor creditate din Compact, se constată că regiunea de nord a țării este cea mai activă. Producătorii și procesatorii agricoli din localitățile din nord au contractat credite Compact în valoare totală de 1,6 mil. dolari (45%) din total, fiind urmați de producătorii din regiunea centru – 1,4 mil. dolari (38,8%) și regiunea sud – 0,5 mil. dolari (16,2%). Beneficiarii creditelor Compact le consideră avantajoase datorită valorii substanțiale (50 000 – 600 000 dolari), perioadei de rambursare de 3-7 ani, dobânzii avantajoase. Totodată, investiţiile din împrumuturile în cauză sunt scutite de TVA, taxe vamale și taxe pentru proceduri vamale la procurarea/importul bunurilor, lucrărilor şi serviciilor.

Un avantaj pentru beneficiarii creditelor respective reprezintă scăderea ratelor anuale ale dobânzii în toate valutele la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact. Ratele dobânzii, în funcție de bancă, s-au micșorat cu 1,5 – 1,89% la resursele în lei, cu 0.55 – 2.46% la resursele în dolari și cu 0.41 – 2.51% la cele în euro.

Reducerea ratelor este condiţionată de scăderea inflației și modificarea metodei de calcul a ratelor dobânzilor la creditele acordate băncilor participante. Ratele menționate în tabelul de mai jos sunt valabile până pe 31 august 2012, fiind a doua micșorare a ratelor în cadrul Programului de Creditare, ambele operate în acest an. Rata dobânzii nu include comisioane și alte plăți solicitate de bănci pentru eliberarea creditelor.

Ultima ora:

ObservatorDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

PoliticMarco Badea: Profilul celor mai importanți candidați înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni

EconomieTănase Stamule: România vrea nu vrea va trece în următorii ani printr-o schimbare profundă

ExternTiberiu Andrioaiei: Echilibrul regional în Balcani presupune și efortul armonizării legislațiilor sectoriale

SocialDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

EvenimenteAndreea Negru: Armata și antreprenoriatul fac echipă pe frontul leadership

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul stelelor! (1)

CulturaAndrei Borțun – Alina Vîlcu – Omid Ghannadi – Design Stories – ROMANIAN DESIGN WEEK – S03-E03



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe