Victor Grigorescu, despre Hidroelectrica: Următoarea etapă este selecția unui Consiliu de Supraveghere profesionist și integru
Următoarea etapă în ceea ce privește Hidroelectrica este selecția unui Consiliu de Supraveghere profesionist și integru, care să sprijine dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și creșterea eficienței economice, a declarat, marți, ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, în urma anunțului privind ieșirea din insolvență a companiei.
„Salutăm decizia instanței privind îndeplinirea condițiilor de ieșire din insolvență a companiei Hidroelectrica, una dintre cele mai importante societăți din energie. A fost parcurs un proces complex de restructurare, care a făcut din Hidroelectrica, astăzi, un pilon al Sistemului Energetic Național, o companie profitabilă, cu aspirații reale de a deveni inclusiv un lider regional în acest sector. Următoarea etapă este selecția unui Consiliu de Supraveghere profesionist și integru, care să dea companiei o viziune strategică și care să sprijine dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și creșterea eficienței economice”, a afirmat ministrul, într-un comunicat remis marți AGERPRES.
Tribunalul București a decis, marți, ieșirea Hidroelectrica din insolvență, a declarat, pentru AGERPRES, Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.
„Decizia nu este definitivă, dar este executorie”, a precizat Borza.
Hidroelectrica se afla în insolvență din februarie 2014, pentru a doua oară. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 — iunie 2013.
Cea mai importantă măsură din perioada insolvenței a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale încheiate direct cu mai mulți traderi de energie și consumatori finali, așa-numiții băieți deștepți: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten.
Mai departe, după ieșirea din insolvență, Ministerul Energiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, are în vedere listarea la bursă a unui pachet de 15% din acțiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul acționar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participația sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie. Aceasta ar putea fi prima ofertă inițială primară (IPO) a unei companii de stat din România, de la listarea Electrica, în 2014.
În februarie, Hidroelectrica a angajat compania de consultanță Deloitte pentru servicii de audit financiar asupra situațiilor financiare întocmite pentru perioada 31 decembrie 2015 — 31 decembrie 2017, inclusiv servicii aferente listării la bursă.
Hidroelectrica a înregistrat, în 2015, un profit brut de 1,1 miliarde lei, de 3,5 ori mai mare decât cel raportat în 2010, anul care până acum fusese cel mai profitabil pentru companie.
În primele cinci luni ale anului, Hidroelectrica a avut o cifră de afaceri de 1,29 miliarde de lei, în scădere cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut, se mai arată în comunicat. Compania a produs în această perioadă o cantitate de energie de 6,9 TWh. Rezultatul financiar a fost mai mic cu 12%, respectiv 560 milioane lei, față de 635 milioane lei înregistrat de societate pe primele 5 luni din 2015.
Totodată, în urma scăderii costurilor și optimizării activităților și fluxurilor, marja profitului brut a crescut de la 40% în 2015 la 43% în 2016.
Hidroelectrica avea la 31 mai 2016 o lichiditate proprie de 1,6 miliarde de lei care crește în fiecare lună cu circa 100 milioane de lei. Doar din dobânzi la depozitele bancare, Hidroelectrica a câștigat pe primele cinci luni 7,4 milioane de lei.
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe