OraNoua.ro
Publicat în 18 mai 2016, 16:23 / 252 elite & idei

Victor Grigorescu: Salut controlul Curții de Conturi de la Ministerul Energiei

Victor Grigorescu: Salut controlul Curții de Conturi de la Ministerul Energiei

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris, luni, pe pagina personală de Facebook, faptul că salută controlul Curții de Conturi la instituția pe care o conduce, precizând totodată că, fără un astfel de control, lucrurile vor rămâne mereu într-o zonă gri.

„Auditul unei instituții publice e mereu binevenit. E o măsură a lucrurilor și a modului de a înțelege actul administrativ prin care se vede cât și cum s-a lucrat în respectivă instituție. Știu că e mereu întâmpinat cu un grad de reticență. Dar trebuie să înțelegem că e necesar și că fără o astfel de măsură a lucrurilor vom rămâne mereu într-o zonă gri. Nu îmi rămâne decât să salut controlul Curții de Conturi de la Ministerul Energiei și să îi asigur pe colegii noștri de colaborarea noastră și totala transparență”, a susținut ministrul.

Potrivit reprezentanților ministerului, este vorba despre controlul anual pe care îl face Curtea de Conturi la instituția respectivă.

În urmă cu o lună, Curtea de Conturi a publicat o sinteză a raportului de audit al performanței privind piața de energie electrică în perioada 2010-2014, potrivit căruia pierderile din rețelele electrice de transport și distribuție în perioada 2010 — 2014 au fost în medie de 7,8 TWh pe an, ceea ce a generat costuri pentru operatori estimate la 1,8 miliarde de euro, suportate în cea mai mare parte de consumatorii finali.

„La nivelul operatorilor principali de distribuție, în perioada 2010-2013, s-a constatat înregistrarea unui nivel alarmant al pierderilor (CPT) în rețelele electrice de distribuție de 12,63% din energia electrică intrată în rețelele de distribuție. Din evaluarea nivelului consumului propriu tehnologic (CPT) înregistrat în rețelele electrice de distribuție în anul 2013, comparativ cu anul 2004, se constată faptul că, deși în perioada 2009-2013 au fost raportate de operatorii de distribuție investiții realizate de 5.987.593 mii lei (5,9 miliarde de lei — n.r.), din care, pentru înlocuirea echipamentelor în vederea reducerii CPT, în perioada 2010-2013 au fost efectuate investiții în valoare de 717.526 mii lei (717 milioane de lei — n.r.), investițiile realizate nu și-au atins scopul, pierderile înregistrate în rețelele de distribuție în anul 2013 (12,4%) au rămas la același nivel înregistrat în anul 2004 (12,6%)”, se precizează în raport.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe