OraNoua.ro
Publicat în 13 aprilie 2016, 18:11 / 220 elite & idei

Victor Grigorescu: Un consumator nou de energie este conectat la rețea în 182 de zile, ceea ce este enorm

Victor Grigorescu: Un consumator nou de energie este conectat la rețea în 182 de zile, ceea ce este enorm

Un consumator nou de energie electrică din România este conectat la rețea în 182 de zile, ceea ce este enorm, comparativ cu 20 de zile, cum este în vestul Europei, a declarat, joi, ministrul de resort, Victor Grigorescu, prezent la conferința de lansare a proiectului „Subnational Doing Business” în România, organizată de Banca Mondială.

„Sunt familiar cu studiile Doing Business realizate, an de an, de Banca Mondială. Există printre indicatorii analizați și componenta de energie, mai exact indicatorul cu privire la timpul de conectare la rețea a unui consumator nou. Este un indicator important. Am stat tot timpul destul de slab la acest indicator. Cred că acum câțiva ani era 180 de zile, astăzi ‘reușim’ să conectăm un consumator în 182 de zile, ceea ce este enorm. Este un indicator relevant și un obiectiv relevant, chiar dacă nu numai Ministerul Energiei este cel care are ceva de spus pentru a îmbunătăți acest indicator”, a spus ministrul.

El a arătat că, de exemplu, este nevoie de 60 de zile calendaristice pentru a obține permise, autorizații de construcție, 10 zile calendaristice pentru a transmite documentații și 40 de zile pentru a încheia diverse contracte.

„În realitate, din estimările Ministerului Energiei, stăm un pic mai bine. Dar și acest lucru depinde de la zonă la zonă. Cea mai bună performanță este undeva la 72 sau 75 de zile pentru a conecta un consumator industrial. Sunt anumite zone din țară unde lucrurile se mișcă repede, autoritățile ies mai repede, distribuitorii emit avize mai rapid. Probabil că 100 — 110 zile este norma. Depinde foarte mult dacă există cadastru, dacă există experți autorizați, în cât timp execută aceștia lucrările”, a adăugat oficialul.

El a arătat că, în vestul Europei, timpul de conectare la rețea este de 20 de zile pentru un nou utilizator.

„Avem și noi lucruri de făcut pentru a reduce timpul de racordare la rețeaua electrică pentru consumatorii industriali și mă gândeam la discuțiile pe care le-am avut la Guvern cu colegi din Comisia de tăiat hârtii și cu care am încercat să evaluăm cum putem reduce birocrația în zona asta. Poate nu o să ajungem așa de curând să conectăm un consumator industrial în 20 de zile, așa cum se întâmplă în vestul Europei, dar nu este greșit să ne propunem lucruri ambițioase, chiar dacă nu putem să le obținem de mâine dimineață, dar pas cu pas să mergem în această direcție. Este un plan realist și e o contribuție corectă și directă pentru a îmbunătăți mediul de afaceri din România”, a mai spus ministrul.

La finele lunii trecute, Grigorescu a declarat că infrastructura de transport, cea de energie electrică și cea de gaze reprezintă un pachet minimal pentru o dezvoltare durabilă și sustenabilă la nivel național, în condițiile în care, în România, încă există peste 100.000 de gospodării care nu dețin aceste utilități.

„La nivel național există o legătură între infrastructura de transport, infrastructura de transport energie și conectivitate. Cred că ne dorim cu toții să ducem în fiecare localitate un drum, să tragem un cablu electric sau conducte de alimentare cu gaze naturale. Aceste trei elemente de infrastructură sunt un soi de pachet minimal pentru a permite o dezvoltare economică durabilă și sustenabilă”, a spus ministrul Energiei.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe