Matei Bogdan
Publicat în 7 noiembrie 2018, 13:23 / 180 elite & idei

Victor Negrescu: Ne propunem revigorarea SUERD; acum un an nu exista nici măcar o listă de proiecte

Victor Negrescu: Ne propunem revigorarea SUERD; acum un an nu exista nici măcar o listă de proiecte

România îşi propune revigorarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, la Forumul Naţional SUERD.

Evenimentul, ce a avut loc la Palatul Parlamentului, a fost organizat cu prilejul lansării preşedinţiei României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

„Ne-am propus ca această preşedinţie a SUERD să meargă împreună cu preşedinţia noastră la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a promova, folosind aceste mijloace, o mai mare consolidare a ceea ce înseamnă valoarea adăugată adusă de strategiile macroregionale”, a spus Negrescu.

Ministrul a afirmat că „un prim rezultat parţial” al activităţii va fi prezentat cu ocazia Forumului anual european SUERD, ce va avea loc pe 27 şi 28 iunie, la Bucureşti.

„Ne propunem să valorificăm mai mult oportunităţile oferite de implementarea acestei strategii şi mai ales să fructificăm tot ceea ce înseamnă potenţialul Dunării, potenţial care evident trebuie să fie mai bine accesat de toate statele membre. (…) Ne propunem revigorarea SUERD conlucrând cu statele partenere pentru actualizarea planului de acţiune la nivel european”, a afirmat el.

Victor Negrescu a vorbit şi despre provocările preşedinţiei SUERD.

„Ne propunem în acest sens, împreună cu colegii noştri de la Ministerul Dezvoltării, operaţionalizarea secretariatului strategiei SUERD pentru că (…) aş sublinia faptul că acum un an şi jumătate, când am început demersurile pentru a prelua această preşedinţie a SUERD, nu erau foarte multe persoane cele care credeau în ceea ce înseamnă dorinţa României de a revigora această strategie. În momentul în care am candidat, erau evident şi persoane sceptice şi iată că am reuşit să câştigăm, cu sprijinul partenerilor noştri, această preşedinţie”, a punctat el.

În acest context, a afirmat Negrescu, „peste 50 de evenimente urmează să fie organizate timp de un an, dedicate Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării”.

„SUERD reprezintă o prioritate-cheie şi a preşedinţiei noastre la Consiliul UE. Această ambiţie a noastră de a organiza evenimente şi reuniuni are ca scop să arătăm leadership în ceea ce înseamnă această strategie”, a subliniat ministrul. „Acum un an, când am preluat funcţia de ministru, nu exista nici măcar cadrul legal de organizare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Nu exista nici măcar o listă de proiecte. Astăzi este, pe site-ul nostru, al Strategiei”, a afirmat el.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a punctat şi finanţarea proiectelor cuprinse în SUERD.

„Ar fi bine să vină şi mai multe resurse financiare, de aceea ne-am propus, într-o manieră concretă, ca în negocierile privind viitorul buget european să includem această posibilitate ca iniţiativele din politicile macroregionale să beneficieze de un acces suplimentar la celelalte resurse manageriate direct de la Bruxelles, fie că vorbim de programul Orizont Europa, fie că vorbim de programul Connecting Europe Facility (…) şi lucrurile acestea nu sunt uşoare”, a declarat el.

SUERD este una din cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene, iniţiată şi promovată cu succes de România şi Austria şi andosată de Consiliul European în anul 2011. SUERD reprezintă o platformă de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinată dezvoltării economice şi sociale a macroregiunii dunărene şi un cadru de articulare între obiectivele prioritare de dezvoltare naţională şi cele ale Strategiei „Europa 2020” pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, asumată de statele membre ale UE.

La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării participă 14 state: nouă state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania – ca stat federal şi prin landurile Baden-Wurttemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state terţe (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

Strategia are patru mari obiective: interconectarea regiunii Dunării, protejarea mediului ambiant în regiunea Dunării, creşterea prosperităţii în regiunea Dunării şi consolidarea regiunii Dunării, fiind structurată pe 11 arii prioritare.

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe