Adriana
Publicat în 29 august 2018, 08:15 / 94 elite & idei

Victor Negrescu, Președinție Consiliu UE: Ne confruntăm cu amenințări

Victor Negrescu, Președinție Consiliu UE: Ne confruntăm cu amenințări
+ Observator

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a declarat marţi că procesul de pregătire a Preşedinţiei române a Consiliului UE se confruntă cu „posibile ameninţări”, menţionând în acest sens un atac cibernetic asupra site-ului de pregătire a Preşedinţiei, dar şi o serie de ştiri false.

Sunt oportunităţi de care am vorbit şi despre care se va vorbi, dar sunt şi foarte multe provocări. Provocări pentru România, ca ţară, dar mai ales provocări pentru Uniunea Europeană. Sunt câteva elemente deseori menţionate în discursurile publice, că vorbim de Brexit, că vorbim de viitorul bugetului european, că vorbim de alegerile pentru Parlamentul European sau dezbaterea despre viitorul UE. Şi acest lucru presupune, evident, să existe o miză reală a ceea ce înseamnă modul în care România va exercita acest mandat. Nu doar o miză naţională, ci o miză europeană şi evident – şi vreau să reiterez acest lucru cu ocazia acestei întâlniri – că profilul Preşedinţiei noastre devine extrem de interesant şi extrem de important. Şi plecând de la aceste lucruri, cu siguranţă ne confruntăm – şi o spun foarte direct – cu posibile ameninţări, cu posibile riscuri, pe care trebuie să le gestionăm într-o manieră eficientă şi coerentă. Chiar zilele trecute transmiteam către reprezentanţii presei faptul că inclusiv site-ul de pregătire a Preşedinţiei a fost supus unor atacuri cibernetice, ceea ce în mod normal nu ar trebui să se întâmple, pentru că vorbim pur şi simplu despre un site de prezentare„, a precizat el în cadrul unei sesiuni a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Știri false

Negrescu a făcut referire şi la o serie de ştiri false, „tentative posibile de discreditare”, din presa europeană sau alte zone ale globului.

„Vă spuneam cu altă ocazie despre acele ştiri false care circulă, despre acele tentative posibile de discreditare, care din nefericire există, fie că e vorba de presa europeană sau din alte zone ale globului, şi aceste lucruri necesită din partea noastră capacitatea de a oferi răspunsuri rapide. Răspunsuri rapide pentru a bloca informaţiile eronate care uneori pot fi vehiculate în spaţiul public. Nu aş putea spune că sunt organizate, în niciun caz, dar cu siguranţă că uneori mai există”, a menţionat el.

Pe de altă parte, Negrescu a subliniat că nu există riscul ca România să nu exercite mandatul la Preşedinţia Consiliului UE.

Ne pregătim insistent pentru acest proces şi nu există riscuri – riscuri vehiculate, în opinia mea, eronat în spaţiul public – ca România să nu exercite acest mandat de Preşedinţie„, a spus ministrul delegat.

Victor Negrescu a mai declarat că România se pregăteşte „intens” pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE şi că ţara noastră este „în grafic” cu tot ce înseamnă acest proces, atât pe aspectele logistice, cât şi pe cele politice. El a mai precizat că este nevoie de conlucrare pentru ca mandatul României să fie unul de succes şi că eforturile trebuie concentrate pe elementele constructive, pe exercitarea rolului de mediator.

Practic, să demonstrăm capacitatea noastră în a genera o valoare adăugată în ceea ce înseamnă procesul decizional european. (…) Am relansat reţeaua de experţi denumită generic Diplomat al Uniunii Europene, diplomat specializat pe ce înseamnă domeniul afacerilor europene. Vom intesifica discuţiile cu aceste persoane din instituţiile diplomatice, pentru a vorbi despre temele noastre de interes, a vorbi despre obiectivele noastre, pentru a transmite mai departe priorităţile şi acţiunea noastră externă, mai ales acţiunea noastră în plan european„, a explicat el.

 

Sursa:   https://www.dcnews.ro/victor-negrescu-pre-edin-ie-consiliu-ue-ne-confruntam-cu-amenin-ari_610312.html

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe