Matei Bogdan
Publicat în 22 decembrie 2021, 16:03 / 165 elite & idei

Victor Vevera: ICI București continuă informarea și educarea în domeniul HPC

Victor Vevera: ICI București continuă informarea și educarea în domeniul HPC

Pe 15 decembrie 2021, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București, prin NCC România – Centrul Național de Competențe în High Performance Computing (HPC), a organizat un eveniment de training online, împreună cu alte trei centre de competență din cadrul proiectului, respectiv NCC Olanda, NCC Cipru și NCC Muntenegru.

Trainingul a fost dedicat atât organizațiilor interesate de domeniul HPC, cât și studenților dornici să afle informații relevante despre beneficiile și avantajele oferite de această tehnologie. Scopul acestuia a fost creșterea nivelului de competențe HPC în România și a dezvoltării de idei și parteneriate.

În cadrul evenimentului, prima parte a constituit prezentarea situației actuale a tehnologiei HPC și viitoarea dezvoltare a domeniului, împreună cu detalii tehnice despre accesarea resurselor HPC și librării/paradigme utilizate. Astfel, primele două ore au fost dedicate reprezentanților NCC Cipru – Institutul Ciprului, organizație internațională de cercetare.

Partea secundă a reprezentat o sesiune hands-on de exerciții care a avut ca scop exemplificarea utilizării HPC și aplicarea conceptelor din prima parte. Așadar, pe parcursul a trei ore, reprezentanți ai NCC Olanda – SURF, organizație colaborativă pentru IT în educația și cercetarea olandeză, au oferit participanților posibilitatea de a accesa o infrastructură de tip HPC.

Context: Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București operează ca Centru de Competență în cadrul proiectului EuroCC – „European National Competence Centers in the framework of EuroHPC”. Prin intermediul acestui centru, se creează o rețea de competențe în HPC ce va opera ca interfață de facilitare a accesului la resurse și capabilități în acest domeniu, atât din România cât și din Europa (prin rețeaua EuroCC). Astfel, centrul oferă resurse valoroase pentru utilizatorii din România din mediul privat și industrie, pentru instituțiile publice, instituțiile de învățământ și de cercetare, utilizatorii și furnizorii de servicii IT precum și alte entități interesate.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe