Matei Bogdan
Publicat în 22 decembrie 2021, 16:03 / 89 elite & idei

Victor Vevera: ICI București continuă informarea și educarea în domeniul HPC

Victor Vevera: ICI București continuă informarea și educarea în domeniul HPC

Pe 15 decembrie 2021, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București, prin NCC România – Centrul Național de Competențe în High Performance Computing (HPC), a organizat un eveniment de training online, împreună cu alte trei centre de competență din cadrul proiectului, respectiv NCC Olanda, NCC Cipru și NCC Muntenegru.

Trainingul a fost dedicat atât organizațiilor interesate de domeniul HPC, cât și studenților dornici să afle informații relevante despre beneficiile și avantajele oferite de această tehnologie. Scopul acestuia a fost creșterea nivelului de competențe HPC în România și a dezvoltării de idei și parteneriate.

În cadrul evenimentului, prima parte a constituit prezentarea situației actuale a tehnologiei HPC și viitoarea dezvoltare a domeniului, împreună cu detalii tehnice despre accesarea resurselor HPC și librării/paradigme utilizate. Astfel, primele două ore au fost dedicate reprezentanților NCC Cipru – Institutul Ciprului, organizație internațională de cercetare.

Partea secundă a reprezentat o sesiune hands-on de exerciții care a avut ca scop exemplificarea utilizării HPC și aplicarea conceptelor din prima parte. Așadar, pe parcursul a trei ore, reprezentanți ai NCC Olanda – SURF, organizație colaborativă pentru IT în educația și cercetarea olandeză, au oferit participanților posibilitatea de a accesa o infrastructură de tip HPC.

Context: Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București operează ca Centru de Competență în cadrul proiectului EuroCC – „European National Competence Centers in the framework of EuroHPC”. Prin intermediul acestui centru, se creează o rețea de competențe în HPC ce va opera ca interfață de facilitare a accesului la resurse și capabilități în acest domeniu, atât din România cât și din Europa (prin rețeaua EuroCC). Astfel, centrul oferă resurse valoroase pentru utilizatorii din România din mediul privat și industrie, pentru instituțiile publice, instituțiile de învățământ și de cercetare, utilizatorii și furnizorii de servicii IT precum și alte entități interesate.

Ultima ora:

ObservatorBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

PoliticSebastian Burduja: Pe 15 februarie românii vor marca în fiecare an Ziua Națională a Lecturii.

EconomieGruia Stoica: ”Ne concentrăm și pe finalizarea proiectului rezidențial din Pipera, pe un teren de 10.367 de metri pătrați”

ExternRobert Lupițu: Patrulaterul diplomatic Geneva-Bruxelles-Viena-Brest. Câteva adnotări despre securitatea europeană și a României

SocialBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

EvenimenteRemus Pricopie: “Dezechilibrul de gen afectează calitatea guvernării”

CulturaGeorge Maior: Între „Don’t Look Up” şi Francis Drake

EditorialAlina Bârgăoanu: „Fake news” nu înseamnă jurnalismClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe