Bogdan Daradan
Publicat în 12 decembrie 2012, 13:50 / 593 elite & idei

Victoria Roşca, un om pentru care voluntariatul e mai necesar ca aerul

Victoria Roşca, un om pentru care voluntariatul e mai necesar ca aerul

În vârstă de doar 25 de ani, tânăra moldoveancă de la Teleneşti a reuşit să îşi croiască un drum în viaţă încă de pe băncile şcolii. Victoria Roşca consideră că cariera trebuie să ţi-o construieşti timpuriu şi că voluntariatul în ea este unul necesar. După absolvirea gimnaziului „Mihai Eminescu” din localitate a absolvit liceul şi facultatea de limbi străine în România, mai apoi a predat limba engleză în China şi Turcia. A participat ca voluntară în mai multe proiecte din ţară şi din străinătate. Actualmente s-a stabilit în Rusia şi predă engleza şi româna pentru toate vârstele, începând cu 5 ani până la 50. Vă invităm să o cunoaşteţi mai bine pe Victoria în interviul de mai jos, oferit pentru Moldova.ORG.

Ai început implicarea activă în acţiuni de voluntariat încă din şcoală. Ce te-a tentat ori ce te-a determinat să începi astfel de activităţi?

Mi s-a părut ca ceea ce mi se preda la universitate nu era suficient pentru a începe cariera imediat după terminarea facultăţii. Şi nu am dat greş. Colegilor care nu au făcut voluntariat le-a fost foarte greu să se angajeze imediat după terminare. Am fost membră în AIESEC Iaşi timp de un an. Am făcut parte dintr-un proiect cu scop educaţional pentru studenţii din universitate. Apoi am făcut nişte muncă voluntară în Teleneşti. Dar sta fost anul trecut. Am lucrat alături de cei de la consiliul raional şi voluntari de la Corpul Păcii şi am pus pe picioare un proiect pentru elevi din liceul din Teleneşti. Le-am dat elevilor şansa de a face un stagiu de practică în instituţiile din Teleneşti.

Ai absolvit limbi străine în România. De ce ai ales să faci studii peste hotare şi de ce anume limbile străine?

Eu am făcut şi liceul în România şi universitatea. Părinţii au vrut să am o altfel de experienţă şi au încercat să-mi dea o perspectivă de angajare mai bună după terminarea facultăţii. Departe de casă am învăţat să am grijă de mine mult mai devreme decât ceilalţi colegi din Moldova.

De ce limbile străine, simţeai vreo înclinaţie ori asta vine ca o continuare a cursurilor de engleză făcute cu voluntarii din Corpul Păcii SUA aflaţi la Teleneşti?

Da, probabil că a avut o oarecare influenţă asupra mea. Mi-a plăcut mult felul în care mi-a predat engleza voluntarul de la Corpul Păcii ce preda la gimnaziul din Teleneşti. Sincer, multe din metodele şi joculeţele pe care le-a aplicat el atunci le aplic şi eu acum. Probabil că inconştient am ales şi am ales corect. Mi se dă foarte uşor să învăţ alte limbi.

Ştiu că nu te-ai întors acasă după absolvire. De ce ai ales să rămâi acolo?

Nu am găsit nicio motivaţie. Nu cred ca Moldova stimulează suficient interesul celor ce au plecat peste hotare de a se întoarce acasă. Am rămas în contact cu o parte din colegi şi mulţi dintre ei se plângeau că din salariile oferite în Moldova abia de reuşeau să-şi plătească chiriile, care la noi sunt în dolari şi euro, iar salariile în lei. Nu mi se pare corect şi nici nu văd vreo tentativă a celor de la putere să susţină tinerii în acest sens. Nu mi se pare corect ca să supravieţuieşti la vârsta de 25 de ani pe spatele părinţilor ce lucrează înafara ţării, însă la noi cred că de multe ori aşa se întâmplă. De aceea am ales să merg eu peste hotare să iau responsabilitatea de a avea eu grijă de mine şi nu alţii.

Ai predat engleza în China şi Turcia. Cum a fost şi cum ai ajuns acolo? Ori tocmai acolo să predai e o reuşită, cred eu.

Mersi. Da cred că a fost o reuşită să îmi încep cariera predând peste hotare. Totul a început de la dorinţa de a munci peste hotare, cum fac foarte mulţi moldoveni, însă de a munci pe domeniu, de a face munca calificată şi de a nu experimenta socul pe care mulţi îl încearcă atunci când muncesc peste hotare, printre străini. Am plecat cu un internship organizat de cei din AIESEC. Ei au parteneri peste tot în lume. Mi s-a oferit şansa de a face un internship în China pentru un an şi am acceptat. Apoi a fost acelaşi lucru şi în Turcia, jumătate de an. Acum sunt pe cont propriu în Rusia. Predau într-o şcoală privată.

Cum sunt elevii/studenţii de acolo? Se simte diferenţa în responsabilitate ori atitudine faţă de carte?

Chinezii sunt foarte muncitori. La fel sunt şi ruşii. Învaţă 6 zile pe săptămână şi restul timpului îl petrec tot învăţând. Da, sunt mult mai responsabili decât noi. Conştientizează că trebuie să înceapă să îşi construiască o carieră de foarte devreme. Chiar aseară, o elevă îmi zicea că munceşte din greu pentru că vrea să intre într-o universitate bună. Este doar clasa a 9-a, însă ştie ce vrea să facă în 2-3 ani.

Care ar fi mesajul tău pentru studenţii care fac totuşi studii aici?

Să îşi prioritizeze lucrurile şi să înceapă să muncească la cariera lor din timp. Da, e o problemă de angajare la noi în ţară pentru ca ei nu-şi pun această problemă din timp. Lasă totul pe ultimul an, când sunt speriaţi şi derutaţi. La fel, am observat că tinerii nu sunt cointeresaţi să facă muncă voluntară. Cred că greşesc. Şi ca dovadă, eu am reuşit până acum făcând muncă neplătită la început.

Ultima ora:

ObservatorNicoleta Munteanu: Ne vedem la Centrul Universitar Pitești, la „𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫”

PoliticNicolae Ciucă: Îl felicit pe președintele Donald Trump pentru realegerea sa și îi urez succes lui și Statelor Unite ale Americii

EconomieElena Calistru: It’s the economy, stupid…

ExternRobert Lupițu: Ca țară să luăm cele mai bune decizii pentru noi, pe aceleași coordonate – Occident, Europa, transatlanticism

SocialCiprian Stănescu: 3 noutăți pe care le puteți vedea și la #ProVerde vinerea pe StirileProTV și duminica dimineața de la 09:30 pe ACASĂ TV

EvenimenteNicoleta Munteanu: Ne vedem la Centrul Universitar Pitești, la „𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫”

EditorialRadu Magdin: România, un pilon al securității energetice europene

CulturaFlaviu Predescu: Despre cartea Superpolitik



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe