Bogdan Daradan
Publicat în 17 iulie 2012, 13:47 / 253 elite & idei

Vlad Filat: Gazoductul Iași-Ungheni va fi dat în exploatare până la sfârșitul anului 2013

Vlad Filat: Gazoductul Iași-Ungheni va fi dat în exploatare până la sfârșitul anului 2013

Gazoductul Iași-Ungheni va fi dat în exploatare până la sfârșitul anului 2013. Anunțul a fost făcut astăzi de premierul Vlad Filat și omologul său român, Victor Ponta, aflat în vizită la Chișinău.

Cei doi oficiali au semnat în declarație comună privind colaboarea în domeniul energeticii. Referitor la linia de 110 kV Fălciu –Goteşti, s-a anunţat că lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. În partea Republicii Moldova lucrările sunt gata, iar în România, din cauza inundaţiilor, va fi construită o porţiune de ocolire.

„Vizita de astăzi a premierului român Victor Ponta este o continuitate firească a relațiilor de până în prezent dintre RM și România. Am avut o trecere în revistă a relațiilor bilaterale și am stabilit că ele sunt foarte bune. Prin acest document am stabilit tremeni concreți în care să fie implementate aceste proiecte”, a declarat premierul Vlad Filat, după semnarea acordului.

Gazoductul Iași-Ungheni va conecta sistemul de gazificare de pe cele două maluri ale Prutului și va permite livrarea de gaze în ambele direcții. Astfel, din 2013, Republica Moldova va importa gaze naturale și din România.

Valoarea totală a proiectului privind construcția gazoductului Ungheni – Iași este de 20 de milioane de euro, bani oferiți de Comisia Europeană. Conform memorandumului semnat recent de guvernele de la Chişinău şi Bucureşti, 9 milioane de euro vor fi acordate Republicii Moldova și 11 – României.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe