Matei Bogdan
Publicat în 18 noiembrie 2020, 15:13 / 123 elite & idei

Vlad Mixich: Avem avantaj la pauză împotriva virusului, dar mai e de jucat

Vlad Mixich: Avem avantaj la pauză împotriva virusului, dar mai e de jucat

Când echipa ta favorită intră cu un gol avans la pauza meciului te bucuri, sigur, dar nu deschizi șampania că mai e de jucat din meci. Exact în această situație suntem cu rezultatele vaccinurilor-candidat contra COVID-19 anunțate în aceste zile. Avem avantaj la pauză împotriva virusului, dar mai e de jucat.
Rezultatele anunțate și săptămâna trecută și săptămâna aceasta dau speranță.

🤗 Dau speranța că această nouă tehnologie folosită (bazată pe ARN mesager, am explicat-o într-o postare anterioară) funcționează bine.
‼️ Însă rezultatele anunțate sunt preliminare.
Într-un studiu clinic sunt stabilite mai multe ținte ️🎯 pe care terapia respectivă trebuie să le atingă. Unele ținte sunt primare, altele secundare. În cazul celor două vaccinuri-candidate, au fost deocamdată atinse niște ținte secundare.
Din nou o comparație sportivă: e ca la ștafetă, primul alergător din ștafetă a făcut un timp bun (ținta secundară), deci dacă și al doilea alergător face un timp bun (altă țintă secundară) ne cresc speranțele ca în final echipa noastră să câștige ștafeta (ținta primară).
⏳ Dar trebuie să avem răbdare cu timpul. Un mic exemplu care arată cum ne putem păcăli dacă nu avem răbdare.
Țintele secundare din studiile clinice pentru o imunoterapie 💊 contra cancerului arătau foarte rău în fazele preliminare. Practic, boala fusese cea care a marcat un gol în prima repriză din meci. Pe rezultatele imagistice prin care se măsura ținta secundară respectivă se observa o creștere a tumorii, în loc să se vadă scăderea ei.
Dacă cercetătorii și-ar fi făcut bagajele în acel moment și ar fi încetat eforturile, s-ar fi pierdut una dintre cele mai importante descoperiri din medicină în ultimul deceniu (pentru care s-a câștigat și un Nobel). Cercetătorii au avut răbdare, au așteptat, și au constatat că ținta primară a fost atinsă cu lauri în final.🏺 Ceea ce părea să fie un rezultat preliminar negativ fusese de fapt o pseudo-creștere tumorală, ca un dovleac care se umflă și se tot umflă până ce explodează și dispare.
‼️ Răbdarea este întotdeauna recompensată în științele medicale. Asta nu înseamnă că vom aștepta mult și bine rezultatele finale ale studiilor pentru vaccinurile-candidat anti COVID-19.
Agenția Europeană a Medicamentului (cea care va aproba/sau nu aceste vaccinuri pentru noi, europenii) a început luna trecută să evalueze rezultatele pentru două dintre vaccinurile-candidate anti COVID-19 (candidatul BioNTech/Pfizer și AstraZeneca/Oxford) și ieri pentru cel de-al treilea (Moderna). Însă cum ziceam, deocamdată vorbim despre rezultate preliminare, de ținte secundare, și experții de la Agenția Europeană a Medicamentului subliniază apăsat asta, deși media nu prea le preia și distribuie spusele.
Răbdarea nu e deloc o calitate la modă în epoca noastră. Dar, cel puțin în științele vieții, cei care au avut-o au fost întotdeauna răsplătiți la final.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe