Vlad Mixich: Avem avantaj la pauză împotriva virusului, dar mai e de jucat
Când echipa ta favorită intră cu un gol avans la pauza meciului te bucuri, sigur, dar nu deschizi șampania că mai e de jucat din meci. Exact în această situație suntem cu rezultatele vaccinurilor-candidat contra COVID-19 anunțate în aceste zile. Avem avantaj la pauză împotriva virusului, dar mai e de jucat.
Rezultatele anunțate și săptămâna trecută și săptămâna aceasta dau speranță.
🤗 Dau speranța că această nouă tehnologie folosită (bazată pe ARN mesager, am explicat-o într-o postare anterioară) funcționează bine.
‼️ Însă rezultatele anunțate sunt preliminare.
Într-un studiu clinic sunt stabilite mai multe ținte ️🎯 pe care terapia respectivă trebuie să le atingă. Unele ținte sunt primare, altele secundare. În cazul celor două vaccinuri-candidate, au fost deocamdată atinse niște ținte secundare.
Din nou o comparație sportivă: e ca la ștafetă, primul alergător din ștafetă a făcut un timp bun (ținta secundară), deci dacă și al doilea alergător face un timp bun (altă țintă secundară) ne cresc speranțele ca în final echipa noastră să câștige ștafeta (ținta primară).
⏳ Dar trebuie să avem răbdare cu timpul. Un mic exemplu care arată cum ne putem păcăli dacă nu avem răbdare.
Țintele secundare din studiile clinice pentru o imunoterapie 💊 contra cancerului arătau foarte rău în fazele preliminare. Practic, boala fusese cea care a marcat un gol în prima repriză din meci. Pe rezultatele imagistice prin care se măsura ținta secundară respectivă se observa o creștere a tumorii, în loc să se vadă scăderea ei.
Dacă cercetătorii și-ar fi făcut bagajele în acel moment și ar fi încetat eforturile, s-ar fi pierdut una dintre cele mai importante descoperiri din medicină în ultimul deceniu (pentru care s-a câștigat și un Nobel). Cercetătorii au avut răbdare, au așteptat, și au constatat că ținta primară a fost atinsă cu lauri în final.🏺 Ceea ce părea să fie un rezultat preliminar negativ fusese de fapt o pseudo-creștere tumorală, ca un dovleac care se umflă și se tot umflă până ce explodează și dispare.
‼️ Răbdarea este întotdeauna recompensată în științele medicale. Asta nu înseamnă că vom aștepta mult și bine rezultatele finale ale studiilor pentru vaccinurile-candidat anti COVID-19.
Agenția Europeană a Medicamentului (cea care va aproba/sau nu aceste vaccinuri pentru noi, europenii) a început luna trecută să evalueze rezultatele pentru două dintre vaccinurile-candidate anti COVID-19 (candidatul BioNTech/Pfizer și AstraZeneca/Oxford) și ieri pentru cel de-al treilea (Moderna). Însă cum ziceam, deocamdată vorbim despre rezultate preliminare, de ținte secundare, și experții de la Agenția Europeană a Medicamentului subliniază apăsat asta, deși media nu prea le preia și distribuie spusele.
Răbdarea nu e deloc o calitate la modă în epoca noastră. Dar, cel puțin în științele vieții, cei care au avut-o au fost întotdeauna răsplătiți la final.
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe