Matei Bogdan
Publicat în 15 noiembrie 2023, 16:32 / 148 elite & idei

Vlad Mixich: Câteva domenii în care, sunt sigur, puterea de a decide va fi treptat transferată de la oameni către AI

Vlad Mixich: Câteva domenii în care, sunt sigur, puterea de a decide va fi treptat transferată de la oameni către AI

Cea mai importantă schimbare palpabilă pe care o vor aduce algoritmii inteligenți (aka AI) în viețile noastre este renunțarea treptată la decizii luate de oameni în favoarea deciziilor luate de inteligența artificială a acestor algoritmi foarte puternici.

Cu mult înainte ca subiectul AI să fie la modă, au fost publicate numeroase studii și realizate experimente foarte solide (și, deci, replicabile) care arată că, în multe domenii importante pentru viețile noastre, chiar și un algoritm simplu reușește să ia decizii mai bune sau să facă predicții mai precise decât experții din acel domeniu. Iar AI-ul, care are o complexitate algoritmică imensă și dispune de un set de date la fel de imens, este nu doar mai bun și mai precis în luarea deciziilor comparativ cu oamenii, dar este și mai just/corect. Sigur că asta se întâmplă doar atunci când respectiva mașinărie inteligentă este construită etic și dispune de un set suficient de mare și divers de date.

Câteva domenii în care, sunt sigur, puterea de a decide va fi treptat transferată de la oameni către AI, și asta se va întâmpla în timpul vieților noastre și a vieții copiilor noștri:

1. Deciziile legate de cine să fie angajat sau promovat într-un anumit rol. De altfel, asta se întâmplă mai ales în organizațiile mari în care deja algoritmii inteligenți decid cei 5 candidați, din cei 100 care au aplicat, care vor fi chemați la interviu.

2. Deciziile legate de ce tratament să primești atunci când ești bolnav. Deja există patologii unde este clar că algoritmii au o capacitate mai bună de diagnosticare și de stabilire a conduitei terapeutice decât oamenii, dar datorită sensibilității domeniului și încărcăturii etice, astfel de unelte nu s-au generalizat încă. Dar se va întâmpla în curând.

3. Deciziile legate de ce candidat să fie acceptat la ce universitate sau ce elev să intre într-o clasă axată pe matematici, sau dimpotrivă pe arte. Din nou, parțial a început să se întâmple în unele mari universități.

4. Deciziile legate de eliberarea condiționată(sau nu) a unui condamnat, sau dacă să-i dai o pedeapsă cu suspendare sau nu. Deși tehnologia permite asta deja și este dovedit superioară judecătorilor umani, ca în medicină, încărcătura etică a domeniului este deocamdată o barieră pentru implementare.

Toate aceste schimbări sunt inevitabile. Acum par de negândit, dar când copiii noștri vor ajunge la maturitate, multe dintre ele vor fi deja realitate (da, chiar și aici, în România). Ne vor influența cât se poate de direct viețile în cel puțin 4 dintre cele mai importante domenii: sănătatea, munca, educația și libertatea.

De aceea sunt importante discuțiile despre AI, nu neapărat pentru că poți pune întrebări amuzante lui chatgpt sau pentru că jumătate din noi vom rămâne șomeri, înlocuiți fiind de algoritmi (nu vom rămâne, dar desigur că unele meserii vor dispărea, cum s-a mai întâmplat de atâtea ori în istorie).

Ah, că majoritatea nu va fi interesată să participe/urmărească aceste discuții și evoluții pentru că e mai facil să stea cu ochii lipiți în clipulețe de 30 de secunde pe tiktok sau șoulețe stupidețe… n-ar fi prima oară în istoria omenirii când o revoluție de o asemenea amploare se desfășoară astfel. La fel, nu va fi prima oară când mulți vor fi manipulați malefic de diverși indivizi care vor folosi AI-ul pe post de sperietoare existențială.

Și e adevărat că toate astea vin și cu o uriașă schimbare conceptuală și filozofică în felul în care înțelegem omenirea, la fel de mare (dacă nu chiar mai mare) decât iluminismul. La revedere credinței (false, dar încă larg răspândite) că noi oamenii suntem niște ființe raționale. Idei care stau la baza unor curente ideologice foarte importante, cum ar fi liberul arbitru, vor fi renovate sau, poate, chiar complet demolate (iar acestea nu sunt singurele dileme dificile care vor fi repuse pe masă).

Trăim vremuri interesante și, deși conform proverbului chinezesc nu e deloc confortabil să trăiești în așa vremuri, cred că suntem tare norocoși fie și că doar putem fi spectatorii lor nemijlociți. E foarte foarte interesant și fain ce se întâmplă.

Ultima ora:

ObservatorAndrei Caramitru: RUSIA ATACA FRONTAL SI TOTAL ROMÂNIA . PARCHETUL TREBUIE SA ACTIONEZE – ACUM !!!!!!

PoliticAndrei Caramitru: RUSIA ATACA FRONTAL SI TOTAL ROMÂNIA . PARCHETUL TREBUIE SA ACTIONEZE – ACUM !!!!!!

EconomieCristian Tudor: Ultragreens continuă să demonstreze că inovația, perseverența și angajamentul pentru excelență pot face diferența

ExternAnca Dragu discută la Bruxelles despre integrarea în structurile financiare europene

SocialElena Calistru, la audierea din comisia REGI a Parlamentului european, despre viitorul politicii de coeziune din perspectiva societății civile

EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!

EditorialRadu Carp: Mesia de pe TikTok – o dezinformare de proporţii (I)

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe