Matei Bogdan
Publicat în 14 aprilie 2021, 14:26 / 98 elite & idei

Vlad Mixich, despre Astra Zeneca

Vlad Mixich, despre Astra Zeneca

Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că tulburările de coagulare rare apărute în urma administrării vaccinului AstraZeneca trebuie să fie listate oficial ca efecte adverse foarte rare ale administrării vaccinului. Așadar există o posibilă legătură între aceste efecte adverse foarte rare și vaccinul AstraZeneca. Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc însă riscurile, prin urmare experții Agenției îl recomandă în continuare.
Aceste evenimente adverse au fost observate în special la femei sub 60 de ani într-un interval de două săptămâni de la administrarea primei doze. Este vorba de 222 persoane din totalul celor 34 milioane vaccinate, adică un procent de 0,0006% dintre cei vaccinați au prezentat aceste efecte adverse – tocmai de aceea sunt listate ca foarte rare.
Știu că statistica nu ajută la diminuarea anxietății, dar totuși să spunem că statistic e mult mai probabil să ai un accident grav de mașină în România decât să ai acest efect advers dar, în același timp, e ceva mai probabil să ai acest efect advers decât să te lovească fulgerul. Vorbim așadar de efecte adverse foarte rare dar, dacă totuși aveți îndoieli, discutați cu un medic specialist sau cu medicul vostru de familie.
O s-o spun din nou pe șleau pentru că nu mă interesează să fiu popular, ci să încerc să ajut oferind informație corectă și ușor de înțeles.
! E firesc și normal să ai îndoieli și să-ți întrebi medicul care îți cunoaște cel mai bine istoricul personal și să te sfătuiești cu ea/el sau chiar să ceri o a doua opinie dacă să te vaccinezi sau nu. Dar ai nevoie de un sfat individualizat, în funcție de profilul tău de sănătate.
! E prostesc însă să iei deciziile legate de sănătatea ta pe baza a ceea ce vezi la talk-șouri TV sau pe site-uri conspiraționiste cu șoșoci aurii și bubuli conspiraționiști.
Concluziile Agenției Europene a Medicamentului sunt urmare a unui proces științific standardizat, verificabil, în care au fost direct implicați zeci de medici și farmaciști din întreaga Europă (inclusiv România) și a căror meserie chiar asta este.
Așa cum niciun om întreg la minte nu și-ar repara mașina la un șoșoc sau la un țipător de șou TV, tot așa niciun om decent nu ar trebui să-și bazeze deciziile în privința sănătății pe ce aude din gura unor astfel de personaje.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe