Matei Bogdan
Publicat în 17 iunie 2020, 14:52 / 391 elite & idei

Vlad Mixich: Generațiile anterioare care au trecut prin pățanii pandemice similare au fost nevoite să suporte renunțări și sacrificii mult mai mari decât ce a trebuit să suportăm noi până acum

Vlad Mixich: Generațiile anterioare care au trecut prin pățanii pandemice similare au fost nevoite să suporte renunțări și sacrificii mult mai mari decât ce a trebuit să suportăm noi până acum

Am impresia că tot mai mult uităm câteva lucruri foarte importante:

🔵 Am respectat cu toții restricțiile din ultimele luni nu ca să dispară epidemia de coronavirus, ci ca să evităm supra-încărcarea spitalelor care ar fi dus la drame similare celor din Italia.
‼️ Prin restricții obținem controlul epidemiei, nu dispariția coronavirusului!

🔵 Ridicarea restricțiilor are drept consecință creșterea numărului de cazuri. Cât de rapid e ritmul de creștere depinde de cât de mult respectăm sfânta treime preventivă: evitarea aglomerațiilor ➕ spălarea frecventă a mâinilor ➕ purtarea corectă de măști în spațiile publice închise.

Dacă nu respectăm sfânta treime preventivă, ritmul de creștere va fi prea rapid 🔜 revenirea restricțiilor. Și dacă acesta va fi cazul, să nu aveți nicio îndoială că restricțiile vor reveni, pentru că la depășirea pragului de cazuri suportabil de secțiile de ATI din România, se va dezlănțui și la noi un val de decese similar celor din Italia sau alte țări care au trecut prin asta.

🔵 De-acum sănătatea economică trebuie protejată în egală măsură cu sănătatea publică, dar nu în ciuda ei. Autoritățile nu mai au scuze că nu au avut timp să se pregătească. Cum nu mai au scuze să impună măsuri de restricție similare în toate regiunile României. Județul Suceava a avut 3470 de cazuri de coronavirus, în timp ce județul Vâlcea a avut 39 de cazuri. Măsurile trebuie calibrate în funcție de gravitatea epidemiei în fiecare regiune. E strategia aplicată de Franța sau de Germania.
Similar României, să știți că și multe alte țări ridică restricțiile diferențiat pentru tipurile de activități comerciale: mai repede pentru cafenele de exemplu, mai târziu pentru cluburi sau festivaluri.

Deși neplăcut, așa e sănătos. Și, cu riscul 🙂 de a fi înjurat: noi suntem încă alintați pentru că generațiile anterioare care au trecut prin pățanii pandemice similare au fost nevoite să suporte renunțări și sacrificii mult mai mari decât ce a trebuit să suportăm noi până acum.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe