Matei Bogdan
Publicat în 24 martie 2021, 14:21 / 66 elite & idei

Vlad Mixich: Punctul maxim de tensiune între zona politică și zona științifică în această pandemie

Vlad Mixich: Punctul maxim de tensiune între zona politică și zona științifică în această pandemie

Aici este punctul maxim de tensiune între zona politică și zona științifică în această pandemie -> Orice decizie legată de sănătatea publică care afectează mulți oameni se ia în funcție de cântărirea atentă a mai multor variabile. Uneori această cântărire se face structurat, urmând metodologii bine stabilite. Tot uneori se întâmplă ca rezultatul acestui proces să nu fie convenabil politic și, atunci, în pofida concluziei factuale, decizia este modulată în funcție de acel interes politic. Și asta se poate întâmpla în multe țări, ca să dau doar Germania sau SUA drept exemplu.
Acum, dacă ne uităm la situația noastră actuală, în România, avem variabile importante consistent modificate, dar și modulatorul politic modificat:
🔴 Vaccinarea – avem vaccinuri disponibile care influențează pozitiv evoluția pandemică, încă nu suficient, dar în funcție de ritmul de vaccinare influența acestei variabile crește tot mai mult.
🔴 Aderența noastră la regulile restrictive – a intervenit firesc oboseala, obișnuința și disponibilitatea respectării unor reguli restrictive. E greșit să-i acuzi pe români că sunt obosiți (se întâmplă în toate țările), la fel cum este eronat să te comporți ca și cum această variabilă nu ar conta.
🔴 Situația economică – și această variabilă s-a modificat mult, anul trecut mai exista o osânză din care diverși antreprenori să reziste, astăzi nu mai există.
🔴 Disponibilitatea personalului medical – o altă variabilă importantă despre care mă mir cât de eronat e reflectată mediatic. Plin de țipete legate de numărul de paturi (țipete probabil motivate politic), când în realitate orice om cu bun-simț care lucrează în domeniu îți poate spune în 5 minute că problema majoră este numărul limitat de medici care lucrează în zonele COVID și epuizarea lor pronunțată după un an de pandemie (în special în zona ATI și infecțioase). În urmă cu un an această epuizare nu exista încă.
🔵 Modulatorul politic s-a schimbat și el – 2021 nu mai este an electoral, dimpotrivă. Poate că este an electoral în interiorul partidelor dar, după mintea mea, asta nu ar trebui să moduleze analiza variabilelor de mai sus. Nu sunt specialist în zona asta, dar sunt conștient că adesea în politica românească există o prăpastie între ce ar trebui… și ce se întâmplă în realitate.
Avem așadar 4 variabile importante modificate consistent față de anul trecut, și un modulator diferit și el. În aceste condiții, orice comparație între deciziile luate anul trecut și cele din acest an este, în cel mai fericit caz, naivă. E ca și cum vezi o sanie și te aștepți să fie folosită la fel și iarna și vara.
Poate că felul în care se desfășoară această analiză (și știu că deciziile chiar includ astfel de analize) și dinamica impredictibilă a acestor variabile ar trebui explicate public pentru că altfel se naște această impresie generalizată de incoerență.
De fapt impredictibilitatea este o caracteristică importantă a unei situații de criză cum este o pandemie. Oricât de puțin ne-ar plăcea să auzim asta, e o realitate și ne face mai bine, fiecăruia dintre noi, să o înțelegem. Emoțional e greu de acceptat, dar trebuie să încercăm să înțelegem rolul important jucat de hazard în viața fiecăruia dintre noi.
Sau, alternativ, putem în continuare să țipăm, să urlăm, să înjurăm, să credem că totul e o conspirație, că suntem blestemați să pierim sau că suntem în pragul dictaturii. Ceea ce, cu timpul, va avea efecte nasoale și în societate și asupra fiecăruia dintre noi, la nivel individual, mult după ce pandemia va fi trecut.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe