OraNoua.ro
Publicat în 1 mai 2013, 09:06 / 193 elite & idei

George Butunoiu: Salariile de la Stat sunt o decizie exclusiv politică. Şi e normal să fie aşa!

George Butunoiu: Salariile de la Stat sunt o decizie exclusiv politică. Şi e normal să fie aşa!

de George Butunoiu

În ultimul timp, de când au fost făcute public diverse salarii ale unor funcţionari de stat, şi care lefuri sunt mai mari decât cel al cancelarei Merkel, sunt întrebat cam care ar fi salariul « corect » pentru astfel de oameni şi de funcţii.

Iar eu abia reuseşc să mă stăpânesc în faţa camerei sau a microfonului, pentru că trebuie să repet, din nou şi din nou, că astfel de salarii nu se calculează, nu reies din nişte indicatori, din nişte formule, ele SE DECID! Şi se decid de către cei care au autoritatea să facă asta, adică de dl Ponta şi ai lui, şi e normal să fie aşa. « Normal », în primul rând, pentru că, oricum, nu există nicio altă cale. Sigur, pentru limita de jos sunt obligaţi să ţină seama de nivelul general al pieţei, de legea cererii şi a ofertei, pentru că dacă sunt prea mici nu se mai duce nimeni. Însă pentru cine ia mai mult decât cine, dacă un subordonat ia mai mulţi bani decât un şef sau orice altceva de acest fel, ei da, pentru asta nu trebuie să caute dl Ponta vreo justificare în cărţile de management, de drept constituţional sau prin studiile unor experţi în materie. Pentru că nu va găsi, pentru că nu există! Interesele Statului, ale Guvernului şi ale partidelor de guvernare, priorităţile lor de moment sau pe termen mediu şi lung sunt singurele sisteme de referinţă. Că o fac obiectiv sau subiectiv, în interes general sau nu, acesta e alt subiect, nu despre el scriu acum.

Particip la tot felul de dezbateri, de forumuri la care oameni importanţi, oameni de afaceri, politicieni, sindicalişti vin cu tot felul de soluţii şi de formule pentru a « calcula » salariile funcţionarilor şi pe cele ale managerilor de la stat şi pentru a face sistemul « echitabil ». Şi nu încetez să mă mir de puerilitatea şi de lipsa de logică a unor astfel de « formule ». Un sindicalist a venit cu o mapă în care erau salariile celor de la Stat calculate după « importanţa socială a activităţii, a funcţiei şi a muncii » fiecăruia. Era foarte mândru de mapa lui, la care munciseră nu-ştiu-câţi specialişti şi consultanţi. A insistat să-mi arate, ca să-mi « ia piuitul ». I-am zis să nu-mi arate pentru că, oricum, abordarea e fără sens, ab initio. A zis că sunt un burghez prost. L-am întrebat dacă din formulele lui poate reieşi dacă un doctor e mai important decât un pompier, şi acesta mai important decât un poliţist, poliţist mai important decât un referent din minister, şi cu cât. A zis că da, că sistemul şi formulele lui acoperă tot, tot. Pe 17 niveluri; sau 14, nu mai sunt sigur… Am zis şi eu că bine, după care am intrat în direct.

Când am spus că aceste salarii nu se pot calcula nu pentru că nu ar exista modele de calcul şi formule, ci pentru că, dimpotrivă, există prea multe, au zis că mă contrazic şi că sunt un « ciudat ». Le-am zis că decizia politică tocmai în asta constă, de fapt, în a alege ce modele de calcul şi formule să folosească, fără ca vreun specialist din « privat » sau de oriunde altundeva să poată să spună că e « greşit ».

Aşadar, îl sfătuiesc pe dl Ponta să nu mai caute justificări şi soluţii « corecte » acolo unde ele nu există şi să îşi asume public, bărbăteşte, că salariile de la stat sunt decizia lui. Şi poate să ma citeze şi pe mine spre ajutor, cum că am scris pe blog că aşa şi trebuie să fie…

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe