Matei Bogdan
Publicat în 12 martie 2025, 18:36 / 114 elite & idei

Gruia Stoica: Locomotiva care pune transportul feroviar românesc pe harta Europei

Gruia Stoica: Locomotiva care pune transportul feroviar românesc pe harta Europei

GRAMPET Group este un jucător important pe piața feroviară și un lider vizionar, un motor al progresului și al inovației. Cu peste 25 de ani de activitate, GRAMPET, prima multinațională cu capital 100% românesc, a devenit cel mai mare grup feroviar privat și operator logistic din Europa Centrală și de Sud-Est.

Astăzi, grupul are operațiuni în Bulgaria, Ungaria, Croația, Germania, Republica Moldova, Serbia, Grecia, Slovenia și Macedonia, oferind soluții integrate de transport de marfă și logistică. Cu o flotă de 450 de locomotive și 20.000 de vagoane, transportă anual peste 15 milioane de tone de marfă, confirmându-și statutul de lider incontestabil.

GRAMPET Group deține cel mai mare operator de transport feroviar de marfă – Grup Feroviar Român, 4 fabrici în România și Ungaria, unde construiește, repară și modernizează vehicule feroviare și 5 terminale logistice, situate la granițele cu Ucraina și Republica Moldova, precum și în nordul Bucureștiului.

Fondatorul si Președintele GRAMPET, Gruia Stoica, face parte din categoria leaderilor pentru care nimic nu este prea greu, care gândește la scară mare, pentru care fiecare proiect trebuie să aducă valoare atât grupului pe care l-a fondat, cât și României și oamenilor ei.

GRAMPET Group – De la un capăt la altul al României și mai departe

GRAMPET Group este sinonim cu conectivitatea și transformarea infrastructurii logistice. Compania sa fanion, Grup Feroviar Român (GFR), este lider de performanță în transportul feroviar de marfă, asigurând fluxul strategic de bunuri în toată regiunea. Cu peste 15.000 de vagoane şi 350 de locomotive, aceasta furnizează 20% servicii de transport internațional de marfă și 80% servicii de transport național, dar şi servicii conexe în funcţie de nevoile clienţilor săi.

O componentă importantă a portofoliului GFR îl constituie transportul de produse petroliere pentru care are alocat un parc de peste 4.000 de vagoane cisternă. Compania este lider național detașat în aceasta piață, iar pentru a-şi spori eficienţa şi competitivitatea, investeşte continuu în proiecte de digitalizare a sistemelor şi în dezvoltarea de aplicaţii IT pe care le integrează în operaţiunile sale.

La nivelul grupului GRAMPET, s-a investit masiv în dezvoltarea infrastructurii şi a materialului rulant, incluzând aici cele patru fabrici de top – Electroputere VFU Pașcani, RELOC Craiova, REVA Simeria și GRAMPET Debreceni – care modernizează și redefinesc standardele industriei feroviare.

„GRAMPET Group nu unește doar România de restul Europei pe șine, ci creează conexiuni reale, transformând infrastructura feroviară într-un liant economic puternic.” declară Gruia Stoica, Fondator și Președinte GRAMPET Group.

Electroputere VFU Pașcani – Dedicare pentru un viitor sustenabil

Cu peste 155 de ani de tradiție, Electroputere VFU Pașcani este un reper al industriei feroviare românești. Parte a GRAMPET din 2004, fabrica a livrat peste 300 de vehicule modernizate (automotoare, tramvaie și vagoane de călători), atât pe plan local, cât și internațional. Conceptul Redesigned and Rebuilt definește abordarea fabricii: vehicule uzate sunt transformate radical, atingând performanțe similare celor noi, dar la costuri reduse.

Săgețile Albastre – Reinventarea unui simbol

Unul dintre proiectele ambițioase ale grupului presupune reconstrucția și revizia capitală de tip R9 a automotoarelor Siemens Desiro, cunoscute sub numele de Săgețile Albastre. Electroputere VFU Pașcani a semnat un acord cadru pentru 50 de unități, dintre care 30 au fost deja complet recondiționate. Fiecare unitate modernizată este un pas în viitor, pregătită să ofere confort și siguranță generațiilor următoare.

90 de zile și zeci de specialiști pentru fiecare „Săgeată Albastră”

Procesul de revizie capitală de tip R9 implică zeci de specialiști și durează aproximativ 90 de zile pentru fiecare automotor. Acesta reprezintă o transformare completă a automotoarelor Siemens Desiro SR20D, ținând cont de amprenta pusă de anii de exploatare. Procesul presupune demontarea și verificarea tuturor subansamblelor, inclusiv a boghiurilor și osiilor, repararea instalațiilor de climatizare, încălzire și alimentare electrică, restaurarea interiorului, inclusiv tapițeria și scaunele, repararea sistemelor de combustibil, frânare și comunicare, precum și revopsirea caroseriei pentru protecție și un aspect modern. Aceste intervenții dau o nouă viață automotoarelor asigurându-le pasagerilor condiții de siguranță și confort la cele mai înalte standarde.

Fiecare dintre cele 30 de „Săgeți Albastre” recondiționate până acum la Electroputere VFU Pașcani a avut o poveste aparte, unele venind fără componente, altele grav avariate. Pentru fiecare am găsit soluții și suflet pentru a le readuce la viață. Este un proiect monumental, în care provocările nu lipsesc – de la creșterea costului subansamblelor, până la discontinuarea unor piese esențiale. Cu toate acestea, ne-am menținut angajamentul asumat, motivați de dorința de a contribui la o Românie mai bine conectată printr-un transport feroviar mai eficient și mai confortabil.” – Gruia Stoica, Președintele GRAMPET Group.

Leon, povestea unui nou început

Tot la Electroputere VFU Pascani s-a născut Leon, o dovadă vie a pasiunii și tradiției. Susținut de expertiza a 180 de specialiști, acesta întruchipează visul de a readuce la viață măiestria românească în construcția de material rulant. Leon este primul automotor DMU (Diesel Multiple Unit), fabricat în România după cel de-Al Doilea Razboi Mondial și un simbol al revitalizării industriei feroviare autohtone.

Un tren creat cu meticulozitate și atenție la detalii. Are 30.000 de km de teste la activ și este certificat CE, ceea ce înseamnă că poate circula oriunde în Europa. Este un automotor diesel, o alegere pragmatică având în vedere că 62% din rețeaua feroviară a României nu este electrificată. Componența sa include trei vagoane. Designul interior este modern și oferă o zonă VIP, cu fotolii business. Leon are o capacitate totală de 154 de locuri pe scaune ergonomice, aer condiționat și spații speciale pentru bagaje mari și biciclete. Pasagerii se vor bucura de ferestre cu vedere panoramică, izolație fonică și sisteme audio-vizuale de informare. Leon este echipat cu rampe de acces pentru persoane cu dizabilități și toalete ecologice, una fiind adaptată pentru nevoile persoanelor cu dizabilități locomotorii. Tracțiunea este asigurată de două Power-Pack-uri MTU de câte 390 kW fiecare, eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și respectând normele de poluare III B.

Leon este mult mai mult decât un tren, este o dovadă că și în România se poate.

RELOC Craiova – Motorul inovației feroviare

Cu o istorie care începe în 1968, RELOC Craiova este un model de excelență industrială. Sub umbrela GRAMPET Group, compania este astăzi cea mai importantă din Europa de Sud-Est în sectorul de proiectare, fabricare, reparare și modernizare a materialului rulant, precum și unul dintre cei mai importanți furnizori de vehicule feroviare și piese de schimb.

Din pasiune pentru locomotive, RELOC derulează proiecte prin care prelungește ciclul de viață al acestora, printre ele numărându-se și cel de modernizare a 19 locomotive electrice, contract finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a cărui valoare se ridică la peste 91 milioane de euro.

La RELOC ne punem amprenta asupra modernizării locomotivelor din România și contribuim la îmbunătățirea semnificativă a transportului feroviar din țara noastră. Acestea sunt echipate cu sisteme moderne de tracțiune și control ce îmbunătățesc performanța energetică și reduc emisiile de carbon. Toate subsistemele sunt perfect integrate și controlate dintr-un punct central de comandă, un computer de bord produs chiar de RELOC Craiova. Prima locomotivă electrică ELASMO de 6000 KW, modernizată prin acest proiect, a efectuat cu succes proba de performanță și parcurge noi etape care să-i permită punerea pe piață” subliniază Gruia Stoica, Președintele GRAMPET Group.

În România și dincolo de granițe

Din GRAMPET Group fac parte şi REVA Simeria – una dintre cele mai mari companii româneşti din industria fabricării, reparării şi modernizării materialului rulant de marfă şi GRAMPET Debreceni, lider de piaţă în Ungaria în repararea vagoanelor pentru transportul de gaze. Compania efectuează revizii, reparaţii şi modernizări pentru peste 2.400 de vagoane de marfă şi cisterne în fiecare an.

GRAMPET GROUP, un brand cu suflet

Prin fondatorul și președintele său, Gruia Stoica, grupul nu are doar relevanță economică, ci a devenit un pilon de sprijin pentru comunități, prin Fundațiile Grampet și Toflea. Acestea sprijină educația și integrarea socială a tinerilor, desfășură activități culturale, științifice, educative și de caritate.

GRAMPET Group este unul dintre acele branduri românești care modelează transportul feroviar si crează punți solide între moștenirea industrială și viitorul digitalizat al mobilității europene, fară să uite că România are nevoie deopotrivă de investiții, identitate, progres și suflet. 

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Seria Caiete Documentare Club România, la Palatul Victoria

PoliticMarius Stoian: Seria Caiete Documentare Club România, la Palatul Victoria

EconomieMihai Precup: Doar cinci companii au aplicat pentru finanţare prin PNRR pentru listarea la BVB

ExternCristian Grosu: De ce ”Golful Americii”, de ce Groenlanda – Doctrina Monroe 2.0 și supremația americană în emisfera vestică

SocialAntonia Pup: I am happy to share with you my latest article published by Georgetown Security Studies Review

EvenimenteCorina Murafa: Strategia Cleantech a Europei – Concurăm unde putem, colaborăm unde trebuie

EditorialGruia Stoica: GRAMPET Group – De la viziune la expansiune

CulturaMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’ – simbol al aspirațiilor intelectuale ale României



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe