Matei Bogdan
Publicat în 23 noiembrie 2022, 17:52 / 49 elite & idei

Iuliana Stan: Romania organizationala pe care o cunosc se adapteaza cu o viteza mult mai mare decat viteza de evolutie globala

Iuliana Stan: Romania organizationala pe care o cunosc se adapteaza cu o viteza mult mai mare decat viteza de evolutie globala

Iuliana Stan este Managing Partner Human Synergistics Romania, ne cunoastem si lucram impreuna de peste 15 ani. Am adunat de-a lungul timpului sute de ore de conversatii impreuna despre tema culturii organizationale si beneficiile unei culturi constructive – pentru angajati, pentru echipe si pentru actionari. Am invatat multe de la Iuliana, ne sprijinim reciproc ori de cate ori putem, facem echipa buna impreuna. In acest interviu am invitat-o sa ne impartaseasca noutatile celei mai recente Cercetari Nationale de cultura organizationala pe care le-au facut publice in aceasta toamna.

De peste 15 ani sunteti dintre cei care au construit cu adevarat in Romania tema culturii organizationale. In ce fel crezi ca acest lucru a sustinut dezvoltarea organizatiilor? Dar a liderilor lor?

Preocuparea pentru cultura organizationala este o treaba serioasa, care cere preocupare temeinica. Acum 15-20 de ani era considerata ca fiind un fel de tema de import, insa timpul a aratat ca nu merge sa ai o organizatie puternica, orice ar insemna acest lucru, fara o cultura de organizatie care sa o sustina.

Cultura de organizatie nu este ceva ce vine de la vreun hadquarter sau ceva ce nu ai daca nu te preocupa (aud oameni spunand “la noi nu exista niciun fel de cultura”). Culmea, cultura organizationala ai oricum! Intrebarea este daca ceea ce ai este in favoarea organizatiei sau este o frana pentru organizatie. Romania organizationala pe care o cunosc acum (antreprenorii si corporatiile) si cu care interactionez de 18 ani este una care se adapteaza provocarilor si cerintelor actuale, oricare ar fi acestea, cu o viteza mult mai mare decat viteza de evolutie globala.

Dintr-o tara in care, in urma cu 15 ani erai considerat prost daca nu plecai primul de la semafor sau daca nu aveai ultimul cuvant sau dreptate intr-o discutie, dintr-o tara in care se asteptau directii de la head quarter-ul din strainatate, ne-am transformat, organizatie cu organizatie, intr-o Romanie care propune bune practici la nivel global, care nu mai este doar o tara exotica cu ambitii, ci un exportator de competenta pe plan global (tehnologie si management).

Preocuparea pentru consolidarea culturilor de organizatie bune, constructive, in Romania a crescut atat organizatiile, cat si pe liderii lor si nu prea mai exista discutii serioase de business in care sa nu se vorbeasca despre cultura organizationala.

Noul nostru program open, Executive Leadership Program for Experienced and Senior Managers, este dedicat liderilor din senior managementul organizațiilor si celor care sunt succesori pentru aceste roluri. Este dedicat liderilor care vor ca efortul lor sa conteze!

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe